Augustin Zegrean, despre o eventuală revizuire a Constituției

Augustin Zegrean, fostul președinte al Curții Constituționale, consideră că un eventual demers de revizuire a Constituției, în sensul în care România să devină republică parlamentară, va fi sortit eșecului. Asta deoarece românii nu vor fi interesați să vină la referendum și să voteze. Oricum, a mai spus Zegrean, oamenii nu vor fi de acord ca Parlamentul să fie cel care alege președintele, și nu ei.

În plus, a punctat fostul președinte CCR, actualul Parlament nu are legitimitate pentru a iniția un astfel de demers deorece politicienii, în campania electorală, nu au spus că vor să facă acest lucru. „Uitați-vă ce se întâmplă zilele acestea și gândiți-vă dacă acest Parlament sau alt parlament la fel ca ăsta va reuși să aleagă vreodată vreun președinte”, a mai precizat Zegrean.
Republica parlamentară ar însemna un președinte ales de Parlament. Uitați-vă ce se întâmplă zilele acestea și gândiți-vă dacă acest Parlament sau alt parlament la fel ca ăsta va reuși să aleagă vreodată vreun președinte. E doar un vis, că nu e destul că vor politicienii să revizuiască Constituția, trebuie să vrea și poporul, că procedura presupune în final referendum. Am avut în ultimii cinci ani două încercări de revizuire a Constituției, poporul nu s-a dus la vot, nu a fost interesat de propuneri”, a declarat Augustin Zegrean, pentru B1 TV.

Citește și: Călin Georgescu și insistența pentru reluarea turului doi: strategii, acuzații și implicații

Acesta a punctat că și la referedumul pentru familia tradițională pragul a fost tot de 30% și oamenii tot n-au venit la vot și tot nu a fost depășit acest prag.

Zegrean a mai spus că dacă poporul ar fi întrebat dacă e de acord ca el să nu mai dea președintele țării, ci Parlamentul, probabil s-ar mobiliza să voteze împotrivă deoarece „poporul român e obișnuit să aibă în frunte un om ales de el, nu de altcineva. E de foarte mult timp, nu de acum. Pentru noi, pentru sistemul nostru parlamentar, în care avem 4 – 5 – 6 partide, e foarte greu să funcționeze un sistem care să aleagă președintele în Parlament”.

Citește și: Victor Ponta:"Rusia se bucură când orice țară NATO are probleme”

Fostul președinte al CCR a amintit că moldovenii au încercat același sistem și doi ani n-au reușit să-și aleagă președintele, apoi au renunțat fără să-și modifice Constituția, pur și simplu.

sursa

Citește și: Controversele din jurul lui Călin Georgescu: Adevăr, Speculații și Manipulare în Spațiul Public

Lasă un răspuns