Actualitate

Avertismentul medicilor, privind valul 4 al pandemiei

Raul Pătrașcu, manager al Spitalului Județean Timișoara, a declarat pentru B1 TV, în emisiunea Actualitatea moderată de Tudor Mușat, că evoluția favorabilă a pandemiei se va opri și că vom asista în perioada următoare la un trend ascendent al numărului de cazuri. Acesta ia în calcul rata de vaccinare mică și pecificul noii tulpini Delta:

“Această liniște nu va mai dura mult. Suntem deja pe un trend ușor, ușor crescător. Acest trend va continua. Sperăm că această creștere nu va fi atât de abruptă, astfel încât să mai existe o liniște măcar pe la finalul lunii august. Ne așteptăm ca până cel târziu la mijlocul lunii septembrie să avem peste 1.000 de cazuri pe zi, din păcate. Având în vedere rata de vaccinare, având în vedere calitățile negative ale acestei variante Delta, ne așteptăm la o creștere de cazuri și iată că această liniște va fi din nou perturbată”, a explicat Raul Pătrașcu,

Pe de altă parte, Marius Geantă, reprezentant al Centrului Inovație în Medicină, a precizat că sunt premize ca valul patru să aibă un impact mai mic decât valul precedent, având în vedere că în marile orașe s-a creat deja imunitatea colectivă:

“Nu am răspuns la întrebarea cum a fost posibil ca după valul trei, în situația în care aproape toate restricțiile au fost ridicate, rata vaccinării este mai jos decât ne gândeam, suntm încă la sub 5 milioane de persoane vaccinate, cum se face că avem în continuare atât de bun al pandemiei, incomparabil cu ce s-a întâmplat după valul unu, ca să nu mai vorbim despre valul trei.

Vorbim despre apariția imunității colective cel puțin în marile orașe din România. O imunitate colectivă compusă din imunitatea obținută din vaccinare, de altfel rata vaccinării este la rândul ei mai mare în marile orașe, la care se adaugă imunitatea obținută în urma trecerii prin boală. Zona București-Ilfov deține 22% din totalul cazurilor de COVID diagnosticate de la începutul pandemiei în România. Știm că există 3-4 persoane pentru fiecare caz diagnosticat, persoane care au venit în contact cu virusul, forme asimtomatice sau ușor simptomatice. Nu au intrat în statistici, dar probabil o parte din aceste persoane au imunitate. Patru din cinci cazuri de COVID-19 la nivel mondial au apărut în marile orașe. Controlând prin imunitatea colectivă opținută um am explicat în marile orașe avem un control și al pandemiei”, a declarat Marius Geantă.

sursa