Actualitate

Avioanele care aduc ploaia sunt testate în mai multe județe din țară

În aceste zile sunt testate în mai multe județe din România avioanele care aduc ploaia.

Acesta este un proiect pilot, care s-ar putea încheia cu o achiziție de multe milioane de euro și ar putea oferi o soluție în caz de secetă.

Proiect pilot de creștere a nivelului de precipitații este pus în practică
„Suntem în interiorul avionului King Air C90, care va efectua misiuni de stimularea precipitațiilor. Avionul are toate dotările necesare pentru a putea efectua aceste misiuni. Aici avem sistemele de comandă pentru torțele de pe aripi”, a transmis Daniel Florea, directorul operator de la Centrul Antigrindină.
Este pus în practică un proiect pilot de creștere a nivelului de precipitații, în caz de secetă de către specialiștii de la Centrul Antigrindină din Dancu. Aceștia se folosesc cartușe și torțe încărcate cu iodură de argint și cloruri de calciu și natriu.

„În momentul în care avionul ajunge la înălțimea de zbor necesară, acestea se aprind și disperseaza fumul cu agent de însămânțare”, a susținut Daniel Florea.
„Sunt aruncate în interiorul norului și principiul este același – se formează nuclee de condensare. Se formează picături, picăturile se vor mari și pică la sol sub formă de ploaie”, a transmis Dan Axinte, manager de proiect.

sursa