Actualitate

Balenele și delfinii pot rezista cancerului, Iata de ce..

Balenele, delfinii și focașii sunt mult mai buni în lupta împotriva cancerului decât suntem noi, iar acum am putea fi mai aproape de a înțelege de ce cetaceele pot face acest lucru.

În general, cetaceele sunt cele mai longevive mamifere , unele specii de balene împlinind 200 de ani. De ce ar trebui să fie posibil acest lucru este un mister având în vedere că dimensiunea lor înseamnă că corpul lor conține mult mai multe celule decât corpul uman.

„Dacă aveți mai multe celule, asta înseamnă că riscul ca una dintre aceste celule… să devină canceroase crește”, spune Daniela Tejada-Martinez de la Universitatea Austral din Chile. „Deci, dacă ești mare sau trăiești mai mult, ai mii și milioane de celule care ar putea deveni dăunătoare.”

În schimb, cetaceele au rate de cancer mult mai mici decât majoritatea celorlalte mamifere, inclusiv a oamenilor. Această situație este cunoscută sub numele de paradoxul lui Peto .

„Există o glumă conform căreia balenele ar trebui să se nască cu cancer și nici măcar să nu poată exista deoarece sunt prea mari”, spune Vincent Lynch de la Universitatea din Buffalo, New York. El spune că există o explicație „super banală” a modului în care balenele pot exista. „Au dezvoltat mecanisme mai bune de protecție împotriva cancerului”, spune el.

Dar trebuie totuși să aflăm mai multe despre de ce și cum au făcut acest lucru.

Acum, Tejada-Martinez și colegii ei au studiat evoluția a 1077 gene supresoare tumorale (TSG). În total, au comparat evoluția genelor la 15 specii de mamifere, inclusiv șapte specii de cetacee.

Genele care reglementează deteriorarea ADN-ului , răspândirea tumorii și sistemul imunitar au fost selectate pozitiv printre cetacee. Echipa a constatat, de asemenea, că cetaceele au câștigat și au pierdut TSG-uri la o rată de 2,4 ori mai mare decât la alte mamifere.

„Nu este ca și cum vom lua gene de balenă și le vom pune în oameni și le vom face rezistente la cancer”, spune Lynch. Dar, dacă puteți găsi genele care joacă un rol în suprimarea tumorii la alte animale și dacă ați putea afla ce fac, poate puteți face un medicament care imită acest lucru pentru tratamentul uman.

sursa