Sanatate

Boala care face ravagii în România!

2 din 10 români reclamă dureri de stomac. Medicii sunt extrem de îngrijoraţi şi avertizează. Uneori, aceste dureri pot ascunde boli serioase, precum ulcer sau cancer. S-a aflat şi când ar trebui să ne îngrijoreze durerea de stomac.
Aproximativ 20% din populația României se confruntă cu dureri de stomac, acestea putând fi resimțite ca arsură, presiune, senzație de prea plin, jenă sau pur și simplu durere.

Cele mai frecvente cauze ale durerii de stomac
„Cauzele durerii de stomac sunt diverse, de la dereglări funcționale la gastrită de diferite cauze, ulcer peptic și cancer. Conform studiilor endoscopice, mai mult de 70% din pacienții cu durere de stomac au dispepsie funcțională;

Cu alte cuvinte, deși persoanele respective au durere de stomac, nu se decelează o boală organică. Sub 10% din pacienții cu dureri de stomac au ulcer și la mai puțin de 1% se identifică o tumoră.

Durerea în abdomenul superior poate să apară însă și în afecțiuni colecistice (colecistită, litiază biliară), pancreatice (pancreatită acută sau cronică, tumori de pancreas, formațiuni chistice), hepatice (tumori hepatice, tromboză de vena porta), sau cu originea în intestinul subțire sau gros (ulcer duodenal, duodenită, intestin iritabil, tumori intestinale, apendicită acută).

Caracterele durerii și examenul clinic nu pot stabili întotdeauna apartenența durerii și atunci apelăm la analize, la explorări imagistice (ecografie abdominală, CT/RMN) sau la explorări endoscopice,” afirmă Dr. Elena Ciupercă, medic primar gastroenterolog în cadrul Clinicii DigestMed.

sursa