Politica

Bogdan Aurescu: „Suntem îngrijoraţi de recentul plan al Rusiei”

Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, și-a exprimat îngrijorarea în legătură cu planul Rusiei de a destabiliza Republica Moldova, în cadrul intervenției sale la Organizația Națiunilor Unite.
Bogdan Aurescu a fost prezent la Dezbaterea la nivel ministerial a Consiliului de Securitate al ONU pe tema „Menţinerea păcii şi securităţii în Ucraina“, în contextul marcării unui an de la declanşarea de către Federaţia Rusă a războiului de agresiune împotriva Ucrainei.

Ministrul de Externe a spus că, după Ucraina, Republica Moldova este țara cea mai afectată de război.
Suntem îngrijoraţi de recentul plan al Rusiei de a destabiliza ţara, lucru pe care l-am condamnat. În acest sens, este pur şi simplu inacceptabilă retorica ameninţătoare, precum cea din declaraţia Ministerului rus de Externe de azi, prin care a anunţat că armata rusă, citez, «va răspunde în mod corespunzător unor aşa-numite provocări sau atacuri împotriva compatrioţilor ruşi sau a personalului militar (…) din regiunea transnistreană din Republica Moldova».

Asemenea comportament provocator, care nu are nicio bază, care este fundamentat pe declaraţii fără dovezi, este pur şi simplu de neacceptat. Iar noi susţinem deplin suveranitatea şi integritatea teritorială a Republicii Moldova în graniţele sale recunoscute internaţional”, a declarat Bogdan Aurescu.

Aurescu a vorbit, în contextul războiului din țara vecină, despre „intensificarea propagandei ruse, ce răspândeşte relatări false, în încercarea de a submina unitatea societăţilor noastre şi eforturile de sprijinire a Ucrainei”.

Trebuie să combatem aceste influenţe maligne, în aceeaşi măsură în care trebuie să fim uniţi în efortul de a ne apăra propriile valori”, a continuat el.

sursa