Extern

Zelenski: „ONU a început să se curețe de influența malițioasă a Rusiei”

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, l-a felicitat, joi seara, pe fostul ministru de Externe, Bogdan Aurescu, pentru postul de judecător la Curtea Internațională de Justiție, obținut în fața contracandidatului său rus la un scor covârșitor. „ONU a început să se curețe de influența malițioasă a Rusiei”, a transmis Zelenski

Scorul a fost de 117 voturi în Adunarea Generală a ONU, față de doar 77 de voturi obținute de Rusia, iar în Consiliul de Securitate, Aurescu a obținut 9 voturi. În mesajul transmis pe platforma X, Zelenski susține că „lumea vede cine distruge dreptul internațional în loc să îl protejeze” și felicită reprezentanții țărilor care au obținut voturi pentru CIJ.
ONU a început să se curețe de influența malițioasă a Rusiei. Pentru prima dată în istoria ONU, statele sale membre au refuzat Rusiei dreptul de a administra justiția în numele lor la Curtea Internațională de Justiție. Lumea vede cine distruge dreptul internațional în loc să îl protejeze. Felicitări reprezentanților Australiei, Mexicului, României, Africii de Sud și Statelor Unite pentru că au obținut voturi pentru CIJ atât în cadrul CSONU, cât și în cadrul AGONU”, este mesajul postat de Zelenski pe platforma X.

Și Ministerul Afacerilor Externe salută alegerea lui Bogdan Aurescu în funcţia de judecător al Curţii Internaţionale de Justiţie.

Prof. dr. Bogdan Aurescu a obţinut majoritatea absolută a voturilor atât în Adunarea Generală a ONU, cât şi în Consiliul de Securitate al ONU, la New York, conform dispoziţiilor care guvernează alegerea judecătorilor la CIJ. Succesul obţinut la CIJ reprezintă o victorie a diplomaţiei române, promotoare a politicii externe bazate pe promovarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale, cu respectarea strictă a dreptului internaţional şi a ordinii internaţionale bazate pe reguli. Totodată, alegerea pentru prima dată în această funcţie a unui cetăţean român reflectă recunoaşterea profesionalismului şi a expertizei prof. dr. Bogdan Aurescu în domeniul dreptului internaţional”, precizează MAE

sursa