Actualitate

Bulgaria preia președinția UE de la 1 ianuarie. Vezi ce obiective are Sofia

Bulgaria preia președinția UE de la 1 ianuarie. Vezi ce obiective are SofiaBulgaria preia președinția UE de la 1 ianuarie și se va confrunta cu sarcina dificilă de a încerca să concilieze 28 de state membre care se ceartă pe diferite motive și să găsească compromisuri pe subiecte fierbinți precum imigrația sua Brexitul, scrie AFP.

La debut de 2018 Uniunea Europeană se confruntă cu provocări fără precedent, deoarece se confruntă cu un influx record de migranți și cu divorțul de Marea britanie vare va avea loc în 2019.
Bulgaria, care va prelua pentru prima dată în istorie președinția, s-a angajat să acționeze ca un mediator pentru a vindeca rupturile între statele estice și cele occidentale, precum și reluarea bunelor relații cu Turcia, un aliat-cheie în abordarea crizei migrației.

Sloganul președinției bulgare este „Uniți rămâne puternici”, a spus ministrul de Externe Ekaterina Zaharieva, car ea adăugat că țara sa este pregătită să abordeze problemele spinoase cu care se confruntă UE:

Ea a cerut țărilor comunitare „să-și dovedească solidaritatea protejând frontierele externe ale UE în loc să construiască garduri în interiorul blocului”.

De asemenea, Bulgaria urmărește ca prin mandatul de președinte al UE să își îmbunătățească imaginea de cea mai săracă și mai coruptă țară din blocul comunitar.

Administrația de la Sofia dorește să îi convingă pe ceilalți 27 de membrii ai UE că după 10 ani în interiorul Uniunii Europene, este în cele din urmă, gata să se alăture zonei Schengen și să se îndrepte spre intrarea în zona euro.

Țara cu o populație de 7,1 milioane a trecut prin perioade politice turbulente după căderea comunismului, dar s-a bucurat de stabilitate de la preluarea mandatului de către actualul guvern conservator condus de premierul Boyko Borisov.

Competențele diplomatice ale Bulgariei vor fi supuse încercărilor atunci când negocierile cu privire la Brexit vor fi reluate în martie. De altfel, ieșirea Marii Britanii și reducerea bugetului UE în 2020, reprezintă o preocupare majoră pentru țările estice – cei mai mari beneficiari ai fondurilor UE.

Libertatea.ro