Când ar trebui să te duci la un consult ortopedic?

Îmbătrânirea, accidentele sau diferite afecțiuni ale mușchilor, a oaselor și a articulațiilor pot afecta considerabil mobilitatea unei persoane și capacitatea ei de a-şi desfășura fără dificultăți activitățile zilnice.

Deși medicul generalist sau cel de familie reprezintă, de regulă, prima opțiune pentru pacienții care solicită ajutor medical, aceștia nu dispun de expertiză necesară pentru a diagnostica sau de a trata eficient anumite afecțiuni. În aceste circumstanțe, consultarea unui medic ortoped specializat poate reprezenta cea mai bună opțiune pentru a primi un tratament adaptat nevoilor individuale.

Citește și: Îmbunătățește Sănătatea Articulațiilor cu 21Collagen

Când este necesar să fie realizat un consult ortopedic?

Mulți se întreabă când este momentul potrivit pentru a solicita un astfel de consult. În general, este recomandat să se facă o vizită la un doctor ortoped dacă apare cel puţin una dintre următoarele simptome:

Citește și: Viitorul spitalelor din România: Proiecte de dezvoltare și modernizare

  1. Există o durere cronică

Probabil una dintre cele mai răspândite motive pentru a face o programare pentru un consult specializat este, bineînţeles, durerea persistentă. Dacă aceasta nu dispare cu remedii naturale sau cu medicamente fără prescripţie medicală, iar disconfortul este continuu, atunci există posbilitatea să existe o afecţiune ce trebuie mai bine cercetată. Acest lucru este important mai ales dacă durerea se află în zona articulaţiilor precum genunchii, şoldul, braţele, gâtul său spatele.

  1. Mobilitatea este limitată

Articulațiile sănătoase sunt esenţiale pentru a menține un stil de viață activ și productiv. Totuși, unele persoane pot observa dificultăți în mișcare și o mobilitate redusă comparativ cu anii anteriori. Acest lucru poate fi provocat de diverse afecțiuni, cum ar fi deteriorarea oaselor sau a cartilajului, ori prin creșterea rigidității. O proteză de șold sau de genunchi poate facilita din nou mișcarea, așa că consultarea unui medic specialist poate îmbunătăți semnificativ mobilitatea și calitatea vieții.

Citește și: Spitale și turism medical: România ca destinație pentru tratamente

  1. Leziuni cauzate de diverse activităţi fizice

Accidentele pot apărea în orice moment, indiferent de nivelul de activitate. Zonele umflate pot fi un semn că în locul respectiv există un nivel înalt de inflamaţie sau a unei leziuni. Dacă o persoană se confruntă cu dureri intense sau nu îşi poate suporta greutatea, este esențial să solicite un consult medical. În cazuri mai severe, cum ar fi artroza avansată sau dacă a fost implicată într-un accident, mobilitatea poate fi recăpătată cu o proteză de genunchi, o intervenție cu un grad ridicat de succes, în special atunci când este efectuată de un medic supracalificat.

  1. Pacienţii suferă de afecţiuni cronice

Sănătatea musculo-scheletică poate fi influențată de afecțiuni cronice precum diabetul sau osteoporoza. Aceste condiții contribuie semnificativ la deteriorarea articulațiilor și a oaselor, limitând totodată mobilitatea generală a corpului. Consultarea periodică a unui medic specialist reprezintă o oportunitate excelentă pentru pacienți de a obține îndrumare profesională, de a monitoriza starea de sănătate și de a primi sfaturi pentru prevenirea fracturilor sau deteriorării oaselor și cartilajelor.

Doctorul chirurg Bădărău din Braşov este de părere că orice persoană care întâmpină dificultăţi de mobilitate, au dureri cronice sau o rigiditate supărătoare (o reducere a intervalului de mişcare a articulaţiilor) ar trebui să consulte un medic supraspecializat pentru a avea acces la o evaluare corectă, dar şi la un plan de tratament adecvat. Abordând aceste probleme în avans, calitatea vieții și a articulațiilor va fi semnificativ îmbunătățită.