Sanatate

Cat de nocive pot fi unele sortimente de cafea pentru inima ta

Cantitatea și sortimentele de cafea pot influența sănătatea inimii, arată un nou studiu. Se pare că anumite soiuri de cafea conțin o substanță numită cafestol. Aceasta poate favoriza creșterea nivelului de colesterol în sânge, crescând riscul de boli de inimă.

Potrivit unei cercetări publicate recent în revista științifică Clinical Nutrition, consumul zilnic de cafea, în cantități mari (peste 4-5 cești pe zi) ar influența profilul lipidic al unei persoane. Anumite sortimente de cafea s-au dovedit nocive pentru inimă.

Cafea pentru inimă: bună sau rea?
Studiile arată că substanța numită cafestol din anumite sortimente de cafea ar favoriza depunerea grăsimilor pe vasele de sânge. Această substanță se regăsește de obicei în cafeaua nefiltrată, cum este cafeaua pregătită la presa franceză, sortimentele turcești sau cele grecești.
De asemenea, și cafeaua espresso conține cafestol, atenționează autorii studiului. Ei susțin că aceste efecte nocive pot fi contracarate prin pregătirea cafelei la filtru. O ceașcă de cafea nefiltrată conține de aproximativ 30 de ori mai mult cafestol în comparație cu cafeaua filtrată.

Pofta de cafea poate fi dictată de gene
Potrivit cercetătoarei în nutriție Elina Hyppönen, biologia ne poate spune de câtă cafeină avem nevoie și când e cazul să ne oprim. Asta înseamnă că aportul de cafeină poate fi diferit de la o persoană la alta, în funcție de moștenirea genetică și de starea generală de sănătate.

Fie că bem mai puțină sau mai multă cafea, sau o evităm complet, corpul nostru este cel care ia deciziile de fapt. El are propriile mecanisme prin care ne protejează sistemul cardiovascular. Dacă simți că o ceașcă de cafea în plus e prea mult, cu siguranță corpul tău are un motiv bine întemeiat să îți transmită asta. Ascultă-ți corpul, pentru că este mult mai conectat cu sănătatea ta decât crezi, spune dr. Hyppönen.

Iar datele obținute au confirmat ipoteza savanților: persoanele cu hipertensiune și aritmie cardiacă erau mai înclinate spre consumul de cafea decofeinizată.

Desigur, asta nu înseamnă să bei zeci de cești de cafea doar pentru că organismul tău nu îți dă semnale că ar fi ceva în neregulă.

Specialiștii avertizează că mai mult de 6 cești de cafea consumate zilnic pot dăuna grav inimii. Așa că limitează-te la cel mult 3 cești pe zi și alege, pe cât posibil cafeaua la filtru, pentru a evita problemele cu colesterolul.

sursa