Scitech

Cel mai mare avion cargo construit vreodată a devenit operațional! Cum arată capodopera

Cel mai mare avion cargo construit vreodată a devenit operațional! Cum arată capodoperaCel mai mare avion cargo construit vreodată a devenit operațional! Airbus a întrecut toate așteptările. Avionul a primit certificarea după mai mulți ani de teste și seamănă cu un delfin. Cum arată capodopera?
BelugaXL , cel mai mare avion cargo construit vreodată, a devenit operațional și are o capacitate de transport mai mare cu 30%. Acesta a fost lansat în 2014, însă a obținut certificarea EASA în noiembrie 2019. Pentru obținerea certificării, BelugaXL a trebuit să parcurgă peste 200 de zboruri, însumând peste 700 de ore de zbor.

„Aeronava, care este parte integrantă a sistemului industrial Airbus, a efectuat primul zbor operaţional pe 9 ianuarie 2020. Este prima aeronavă BelugaXL din cele şase care vor zbura alături de modelul precedent BelugaST. Celelalte aeronave vor deveni operaţionale până în 2023”, a precizat compania, într-un comunicat.

BelugaXL are o lungime de 63 de metri și o lățime de 8 metri și poate transporta 2 aripi de aeronavă A350 XWB, spre deosebire de BelugaST, care poate transporta doar una. Cu o sarcină maximă de 51 de tone, BelugaXL are o autonomie de 4.000 de km (2200 nm).
RBelugaXL dispune de motoare Rolls Royce Trent 700
BelugaXL este un derivat al modelului A330-200 Freighter, care permite refolosirea componentelor şi echipamentelor existente, şi dispune de motoare Rolls Royce Trent 700. Cockpitul situat în partea inferioară a fuselajului, structura zonei cargo precum şi spatele şi coada avionului au fost dezvoltate recent în colaborare cu partenerii.

„În timp ce transportul aerian rămâne calea principală de transport a componentelor de avion voluminoase, Airbus foloseşte şi transportul rutier, feroviar şi maritim pentru a transfera diverse componente de aeronave între fabrici. Asemenea BelugaST, aeronava va opera din 11 destinaţii europene, continuând să dezvolte capabilităţile industriale şi permiţând Airbus să respecte termenii de livrare”, precizează grupul.

sursa