Auto

Cod Rutier 2020. Ce riști dacă lași o persoană care a consumat alcool să îți conducă mașina

Cod Rutier 2020: ce riști dacă lași o persoană care a consumat alcool să îți conducă mașina. Înalta Curte de Casație și Justiție a stabilit recent termenii situației.

Cod Rutier 2020: ce riști dacă lași o persoană care a consumat alcool să îți conducă mașina
Înalta Curtea de Casație și Justiție a hotărât că, pentru a răspunde pentru fapta de încredințare a unui vehicul pentru a fi condus pe drumurile publice unei persoane care a consumat alcool, deținătorul automobilului trebuie să fi știut că acea persoană a consumat alcool. Persoana căreia i-a fost dată mașina trebuie să fi avut ”o îmbibație alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge”.

Așadar, deținătorul unei mașini care o încredințează unei persoane despre care nu a știut că a consumat alcool nu va răspunde penal. Același lucru se va întâmpla și dacă persoana respectivă are sub 0,80g/l alcool pur în sânge.
Codul Penal
Potrivit Codului Penal, este considerată infracțiune fapta unei persoane „care încredințează un vehicul pentru conducerea pe drumurile publice unei persoane despre care știe că se află sub influența alcoolului”. Textul de lege este, însă, neclar, căci nu există un nivel minim al gradului de alcoolemie pe care persoana căreia i-a fost încredințată mașina pentru a fi condusă pe drumurile publice trebuie să-l aibă.
ÎCCJ a arătat că o altă faptă, anume cea de conducere a unui autoturism sub influența alcoolului, prevede nivelul minim de alcoolemie de peste 0,80g/l, pentru a atrage incidența legii penale. În această situație, judecătorii nu ar fi justificat un regim mai aspru în privința încredințării, spre deosebire de fapta prevăzută anterior, unde nivelul minim de alcoolemie este necesar.

sursa