AgroInfo

Cu ce categorie poti conduce un tractor in romania

În România, pentru a conduce un tractor agricol precum U650, nu este necesară o categorie de permis de conducere specifică, cum ar fi cea pentru autoturisme sau camioane. Conducerea tractorului agricol poate fi efectuată cu permisul auto obișnuit (categoria B) dacă îndeplinești următoarele condiții:

 1. Vârsta minimă: Trebuie să ai vârsta legală pentru a deține un permis de conducere auto, care în general este de 18 ani în România.
 2. Respectarea regulilor de circulație: Trebuie să respecți regulile de circulație rutieră și să circuli numai pe drumurile pe care este permisă circulația tractoarelor agricole. Este important să fii conștient de limitele de viteză, semnalele rutiere și alte reguli specifice zonei în care conduci tractorul.
 3. Asigurare: Tractorul trebuie să fie asigurat, așa cum prevede legislația în vigoare.

Deși categoria de permis B este suficientă pentru a conduce un tractor agricol în România, este important să te informezi cu privire la regulile locale și la cerințele specifice zonei în care conduci, deoarece acestea pot varia. De asemenea, trebuie să fii conștient de regulile de siguranță și să circuli responsabil atunci când conduci un tractor.

Caracteristici tehnice ale tractorului U650:

 • Masa de exploatare (cu cabină) : 3620 kg;
 • Raza minimă de viraj (cu roata interioară virată): 3,40 m;
 • Tractorul poate lucra pe terenuri cu panta maximă de 12 grade (transversal direcţiei de mers);

Cotele de gabarit la tractorul U650:

 • ecartamentul roţilor din faţă: 1320 … 1970 mm;
 • ecartamentul roţilor din spate: 1400 … 2050 mm;
 • distanţa între puntea faţa şi puntea spate (ampatamentul): 2430 mm;
 • înalţimea tractorului fără cabină: 1900 mm;
 • înalţimea tractorului cu cabină: 2630 mm;
 • lungimea tractorului: 4070 mm;

Tractorul U650 este un tractor agricol produs în România în perioada comunistă și este încă folosit pe scară largă în sectorul agricol din țară. Iată câteva caracteristici tehnice ale tractorului U650:

 1. Putere motor: Tractorul U650 este echipat cu un motor cu ardere internă cu 4 cilindri în linie, cu o putere nominală de aproximativ 45 de cai putere (CP). Există și variante cu putere mai mică sau mai mare, în funcție de configurația motorului și anul de fabricație.
 2. Transmisie: Tractorul U650 are o transmisie manuală cu multiple trepte de viteză, inclusiv trepte de marșarier. Schimbarea treptelor de viteză se face manual, utilizând o manetă.
 3. Suspensie și frâne: Suspensia este de tip rigid, ceea ce face tractorul potrivit pentru terenuri agricole accidentate. Frânele sunt de obicei de tip disc sau cu tambur, montate pe roțile din spate ale tractorului.
 4. Tren de rulare: Tractorul U650 este un tractor cu tracțiune spate, ceea ce înseamnă că roțile din spate sunt cele care furnizează tracțiune. Aceasta este o caracteristică comună pentru tractoarele agricole.
 5. Dimensiuni și greutate: Dimensiunile și greutatea tractorului pot varia în funcție de model și configurare, dar în general, tractorul U650 este un vehicul de dimensiuni medii, destul de compact pentru a fi utilizat în terenurile agricole.
 6. Echipamente suplimentare: Tractorul U650 poate fi echipat cu diverse accesorii și echipamente pentru agricultură, cum ar fi pluguri, remorci agricole, prășitoare, și altele, în funcție de nevoile specifice ale agricultorului.

Este important să menționăm că tractorul U650 este considerat învechit din punct de vedere tehnologic și nu are caracteristici moderne precum tractoarele mai noi. Cu toate acestea, rămâne un vehicul robust și fiabil pentru utilizarea în agricultură și lucrările agricole de bază.