AgroInfo

Care sunt actele necesare pentru a conduce un tractor pe drumurile publice

Fermierii tună și fulgeră deoarece nu pot conduce tractoarele cu permisul pentru categoria B, valabil pentru autoturisme.

În România, pentru conducerea utilajelor care au o greutate totală de peste 3,5 tone pe drumurile publice este nevoie de un permis de conducere specific și alte câteva documente.
Care sunt actele necesare pentru a conduce un tractor pe drumurile publice. Recent, un fermier nemulțumit a publicat pe un grup dedicat producătorilor agricoli o informare venită din partea unei primării din județul Mureș care anunța că pentru circulația pe drumurile publice, tractoarele agricole au nevoie de verificare și asigurare.
Potrivit documentului, conducătorii utilajului trebuie să aibă permis de conducere specific categoriei, documentul de tip B fiind valid doar pentru tractoarele până în 3,5 tone.

Astfel, fermierii care vor să conducă un tractor pe drumurile publice din România trebuie să aibă asupra lor permis de conducere al categoriei respective (numai tractoarele până în 3,5 tone pot fi conduse cu permis categoria B); verificarea tehnică a tractorului/mașinii agricole; asigurarea valabilă a tractorului/mașinii agricole.

Postarea bărbatului a stârnit controverse în rândul fermierilor care susțin că prin această măsură se încearcă îngroparea agriculturii românești.

Ce ziceți de treaba asta? Se va îngropa agricultura românească sau va mai fi vreo șansă cel puțin pentru cei care avem carnet categoria B? E doar o simplă întrebare sunt doar curios ce păreri sunt”, a început discuțiile un fermier.

Mai mult, producătorii agricoli susțin că autoritățile le-au pus gând rău și de aceea le impun condiții din ce în ce mai grele pentru deținerea și conducerea unui utilaj agricol.

Să organizeze cursuri la nivel de fiecare comună pentru obținerea categoriei de Tr iar după să aibă această cerință”, a spus un fermier.

Lăsați lumea să muncească pământul nu vă mai dați mulți cu părerea daca nu știți cu ce se mănâncă agricultura”, a opinat un alt producător agricol.

Politiștii fac dosare penale pe bandă rulantă, cred că noi agricultorii am dormit prea mult, e timpul să ne trezim să facem ceva! Cred că era de ajuns un permis categoria B pentru utilaje agricole, sunt oameni în vârstă la mine în localitate care au făcut cu UTB-ul toată țara și acum au dosare penale ori acei tractoriști au circulat ani de zile în toată țara fără probleme”, a comentat un producător agricol furios.

O mare prostie. Stat prost, parlamentari proști ce ridică mâna fără a știi ce votează. Miniștri incompetenți ce dau ordonanțe fără a avea suflet, inimă și conștiința sau suntem văzuți ca o adunătură de vite. Fă anunț public că se vor modifica legile, lasă timp pentru a se conforma oamenii, a se pregăti. Dă alternative: școli de tractoriști sau mecanizatori agricoli. Într-adevăr este nevoie de această reglementare dar fă-o ca la carte. La noi se dau legi sau mai nou ordonanțe fără studii prealabile care să vadă cât afectează sau cat îmbunătățesc societatea”, a mai fost de părere un fermier.

Sunt de acord aibă categoria de permis corespunzătoare, dar cu ITP, asigurare la un tractor agricol și remorci statul român doar ne pune bețe în roate. Cine își permite sa își cumpere tractor și utilaje noi conforme? Statul nu ne ajută cu nimic ci dimpotrivă ne impune ceva care mulți nu putem îndeplini. Să nu mai zic de prețul îngrășămintelor chimice care în campanie se triplează și prețul cerealelor a scăzut la jumătate”, a mai arătat un alt fermier.

sursa