Auto

Cum îți poți lua amenzi usturătoare?

Ce spune legea în legătură cu montarea anvelopelor de iarnă? Conform Codului rutier, există situații când îți poți lua amenzi usturătoare, chiar dacă ai ”instalate” cauciucurile de sezon.

Cum îți poți lua amenzi, chiar dacă ai anvelope de iarnă?
Administrația Națională de Meteorologie a emis recent o avertizare meteo potrivit căreia o să ningă în toată țara. Astfel, conducătorii auto sunt obligați să folosească anvelope de iarnă. Legea spune că șoferii trebuie să își monteze cauciucurile de iarnă dacă drumurile publice sunt acoperite cu zăpadă, gheață sau polei.
Totodată, mașinile de transport marfă cu masa totală maximă autorizată mai mare de 3,5 tone, dar și autovehiculele de transport cu mai mult de nouă locuri trebuie să dețină anvelope de iarnă pe roțile axei/axelor de tracțiune ori să aibă montate pe aceste roți lanțuri sau alte echipamente antiderapante certificate, în cazul în care sunt conduse în aceleași condiții meteo neprielnize.

Greșeala pe care o fac mulți șoferi
Așadar, este obligatorie folosirea anvelopelor de iarnă numai în cazul în care condițiile meteo duc la apariția zăpezii, gheții ori poleiului, pe drum. Astfel, nu contează în ce perioadă a anului se va circula cu cauciucurile de iarnă, ci contează numai condițiile meteo.

Pe de altă parte, nu numai nefolosirea lor când este imperios se amendează, ci și în situația în care polițiștii constată că anvelopele sunt uzate. Penalizarea poate ajunge până la 725 de lei.

Codul Rutier – anvelope de iarnă
„Un set de 4 cauciucuri pentru iarnă, poate ajunge la aproximativ 1000 de lei, dacă ne rezumăm la dimensiunile R15-R16. Partea interesantă este că amenda pentru conducerea autovehiculului pe drumurile publice acoperite de zăpadă, gheață sau polei fără ca acesta să fie „încălțat” cu anvelopele potrivite se sancționează cu amendă între 1.305 și 2.900 de lei” – reprezentanții Poliției Române.

sursa