Social

Data limită până la care îți poți cumpăra vechime în muncă!

În cazul în care îți dorești să îți cumperi vechime în muncă, trebuie să te grăbești. Ne apropiem cu pași repezi de data limită până la care pot fi încheiate contractele.
Cum poți să îți cumperi vechime în muncă. Dacă îți dorești să acoperi o perioadă în care nu ai cotizat la sistemul de pensii de stat, poți face acest lucru și anul acesta.

Este nevoie să semnezi un contract de asigurare socială cu casa de pensii și să plătești o sumă de bani. Totuși, pentru a face acest lucru trebuie să te grăbești, doarece nu a mai rămas mult timp la dispoziție pentru a completa vechimea în muncă.
Potrivit OUG 163/2020, documentul care introduce acest mecanism, „persoanele care nu au calitatea de pensionari pot efectua plata contribuției de asigurări sociale pentru perioade de cel mult 6 ani anteriori lunii încheierii contractului de asigurare, în care persoana nu a realizat stagiu de cotizare sau stagiu asimilat stagiului de cotizare în sistemul public de pensii sau într-un sistem de asigurări sociale neintegrat acestuia, în țară, în statele membre ale Uniunii Europene sau în alte state cu care România aplică instrumente juridice internaționale în domeniul securității sociale”.

Data limită pentru a încheia un contract de asigurare prin care să îți plătești retroactiv contribuția de asigurări sociale este 31 anugust 2023.
Acestea pot fi plătite pentru o perioadă de maximum 6 ani de zile. Până în prezent 23.044 de români au încheiat contracte cu Casa Națională de Pensii Publice.

Calculul contribuției de asigurări sociale se face în funcție de venitul lunar înscris în contractul de asigurare socială. Acesta nu poate să fie mai mic decât salariul de bază minim brut pe țară la data încheierii contractului.

Cum în prezent salariu minim brut a fost majorat la 3.000 de lei, cei interesați vor trebui să plătească 750 de lei pentru fiecare lună din acest an, în timp ce anul trecut, înainte de mărirea salariului minic, aceasta era de doar 638 lei (adică 25% din 2.550). Cu alte cuvinte, dacă cineva vrea să cumpere un an de vechime, va trebui să plătească 9000 de lei. Cei interesați au opțiunea de a plăti integral această sumă dintr-o singură tranșă sau pot opta pentru eșalonarea sumei.

În situația în care la data de 31 august 2023 contribuția de asigurări sociale datorată nu este achitată în întregime, stagiul de cotizare se constituie corespunzător plății efectuate.

De ce acte ai nevoie pentru a-ți cumpăra vechime în muncă?
Persoanele fizice care vor să înregistreze un contract de asigurare socială, trebuie să se prezinte personal sau prin mandatar, desemnat prin procura specială, la sediul Casei de Pensii unde își au domiciliul cu următoarele documente:

Carte de identitate original, copie
Dosar carton cu șină
Formular deschidere contract în două exemplare
Declarație protecție date
Declarație pe propria răspundere.

sursa