Cambridge Analytica, o firmă de consultanță politică care l-a ajutat pe președintele american Donald Trump în campania din 2016, a accesat în mod ilegal datele a 50 de milioane de utilizatori de Facebook, scrie presa americană.
Autoritățile americane pot amenda compania cu până la 40.000 de dolari pentru fiecare utilizator, ceea ce ar însemna o amendă totală de două mii de miliarde de dolari, o sumă imensă.
Informațiile au apărut la finele săptămânii trecute în ziarele New York Times și The Observer, din Londra. The Guardian a scris că cel care a dezvoltat unealta respectivă de război psihologic este Christopher Wylie, cel care a și avertizat cu privire la manipularea incorectă a datelor.
Acțiunile scad cu 4%
În urma aflării veștii, acțiunile Facebook au scăzut pe burse cu 4%, evaporând 21,5 miliarde de dolari din capitalizarea bursieră a gigantului, potrivit Reuters.
Facebook are acum o valoare de piață de 538 de miliarde de dolari.
Atât Facebook, cât și Cambridge Analytica, au afirmat că totul este legal, deoarece utilizatorii și-au dat acordul. Datele au fost colectate în anul 2014.
Citește și: Poșta Română inițiază un program de plecări voluntare pentru reorganizarea companiei
Problema este că și-au dat acordul câteva sute de mii de persoane, dar Cambridge Analytica a colectat și datele prietenilor lor virtuali. Mai mult, informațiile au fost folosite pentru a constitui profilele votanților din SUA.
Cambridge Analytica este deținută de către miliardarul american Robert Mercer, care conduce o serie de fonduri de investiții, și de către Steve Bannon, un suporter înfocat al lui Trump, fost președinte executiv al Breitbart News, un site cu vederi de extrema dreaptă. După câștigarea alegerilor de către Trump, Bannon a fost numit strateg-șef al Casei Albe în Administrația Trump, dar a părăsit Casa Albă în august 2017 în urma unei controverse.
Investigații fără număr
Mai mulți parlamentari americani au cerut investigarea companiei americane, iar Parlamentul European a anunțat deja că a demarat o astfel de anchetă.
De asemenea, Vera Jourova, comisarul european pentru Justiție, a anunțat că va discuta scurgerea de informații cu Facebook și autoritățile din SUA, scrie Reuters.
Senatorul american Marco Rubio (republican) a declarat că anumie companii de internet au crescut prea rapid și nu știu să își respecte responsabilitățile și obligațiile, conform Libertatea.ro
Nu este prima controversă care vizează Facebook: compania a fost acuzată pentru proliferarea știrilor false și că nu a luat măsuri pentru a stop propaganda rusă în alegerile prezidențiale din 2016 din SUA.
Sir Tim Berners-Lee, inventatorul internetului, a cerut deja reglementarea marilor companii de internet.
Scandalul din SUA vine în contextul în care din data de 25 mai va intra în vigoare directiva GDPR, care prevede amenzi pentru companiile care nu au grijă de datele utilizatorilor lor.