Politica

Fiscul pregătește executarea silită a sute de mii de români. Concediile medicale nu se mai decontează

Fiscul pregătește executarea silită a sute de mii de români. Concediile medicale nu se mai deconteazăLovitura teribilă de la Fisc arată că românii nu vor mai avea concediile medicale plătite. Procesul de impunere cu CASS este în plină derulare. De asemenea, sunt vizate persoanele care realizează venituri din activități independente și din profesii liberale.

Ce mai mult de suferit vor avea cei situați în clasele de mijloc. Notabil este faptul că anul în care Fiscul s-a oprit din calculat sumele anuale finale pe care persoanele le realizează s-a oprit la 2013. Concediul medical care era plătit de salariat iar mai apoi decontat la CASS, nu va mai fi.

Concediile medicale nu se decontează
„Vorbim de circa 400 de mii de persoane – avocaţi, desigur, practicieni în insolvenţă, executori, notari, experţi contabili, evaluatori, consultanţi, medici, farmacişti, arhitecţi, instructori auto sau sportivi, ziarişti freelanceri – pe scurt, cam tot ceea ce înseamnă coloana vertebrală a societăţii, clasa de mijloc. La care trebuie adăugaţi încă cca 600 de mii de salariaţi care au loc de muncă la aceşti independenţi, în curând falimentaţi de stat.
Începând din 2012, după înţeleapta idee a dlui Ponta, CASS a trecut în gestiunea fiscului. De atunci încolo, odată cu impozitul pe venit, am primit toţi şi “impunerea” cu CASS, pe acelaşi formular.
Dacă, în privinţa impozitului pe venit, modul de declarare şi de regularizare a devenit destul de notoriu (se declară, la început de an, un buget estimat de venituri şi cheltuieli, pe baza căruia se calculează un impozit provizoriu, iar la finalul anului fiscal se depune o declaraţie finală de venituri brute, pe baza căreia se emite decizia de impunere finală), în privinţa CASS nu s-a putut face niciodată regularizarea, întrucât competenţii de la Fisc şi de la casele publice de asigurări de sănătate nu au reuşit să transfere bazele de date cu asiguraţii de la casele de sănătate la Fisc.

În orice caz, niciodată integral si corect, asa cum ne-a arătat chiar CJUE în cauza Bara contra României. Pentru că se apropie finalul termenului de prescripţie, competenţii de la fisc au început, încă din decembrie anul trecut, să trimită decizii de impunere conţinând sumele de plată cu titlu de regularizări ale CASS pe anii 2013-2017”, a spus avocatul Gheorghe Piperea.
Casa de Sănătate, Fiscul, nu va mai deconta concediile medicale ale salariatului. Dacă nu de mult era mai greu de obținut, acum e foarte ușor, pe banii fiecăruia.Angajatorul plătea concediul în valoare de 85% din propriul salariu, sumă ce i se scădea pe altă parte la contribuțiile la sănătate. Acum, nu mai este valabilă această funcționare!

Sursa aici.