Politica

Fostul deputat PSD Cristian Rizea a fost trimis în judecată de procurorii din Republica Moldova

Fostul deputat PSD Cristian Rizea a fost trimis în judecată de către Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) din Republica Moldova.

Riea este acuat că a comunicat “date necorespunzătoare adevărului, unui organ competent în vederea producerii unor consecinţe juridice, pentru sine sau pentru o terţă persoană, atunci când, potrivit legii sau împrejurărilor, declaraţia serveşte pentru producerea acestor consecinţe”, precizează procurorii, potrivit deschide.md.

Potrivit legii, infracțiunea de care este învinuit se pedepseşte cu amendă în mărime de până la 47.500 MDL sau cu închisoare de până la 1 an cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de până la 5 ani.

În noiembrie 2020, fostul președinte al Republicii Moldova Igor Dodon i-a retras cetățenia lui Cristian Rizea. ​Dodon susținea că nu el i-ar fi acordat cetățenia moldovenească fostului deputat PSD, că i-o va retrage și-l va extrăda în România.

„Mai exact, învinuitul a declarat oficial că nu i-ar fi incidentă interdicția de acordare a cetățeniei Republicii Moldova. Totuși, la acel moment, învinuitul cunoștea cu certitudine faptul că era cercetat penal de autoritățile judiciare române și că avea statut de inculpat pentru trafic de influență, spălare de bani și influențarea declarațiilor, fapt care nu i-ar fi permis obținerea cetățeniei. Prin urmare, procurorii PCCOCS au trimis în judecată dosarul de învinuire a acestui”, mai precizează Procuratura.

Cristian Rizea a fost condamnat definitiv în 2019 la 4 ani și 8 luni de închisoare cu executare pentru trafic de influență, spălare de bani și influențarea declarațiilor.