Extern

Cererea privind extrădarea lui Cristian Rizea

Ministerul Justiţiei (MJ) anunţă că, miercuri, a primit de la ministerul de resort din Republica Moldova o scrisoare în care se arată că fostului deputat Cristian Rizea i-a fost retrasă cetăţenia moldoveană. Ca urmare, Ministerul român al Justiţiei a solicitat extrădarea acestuia. „Ministerul Justiţiei din România a procedat în conformitate cu prevederile legale aplicabile, precum şi cu respectarea cadrului juridic multilateral (…), a întocmit şi transmis o cerere având ca obiect extrădarea cetăţeanului român Cristian Rizea în vederea punerii în executare a pedepsei de 4 ani şi 8 luni închisoare la care acesta a fost condamnat de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie”, arată MJ.
„La data de 25.04.2019, Ministerul Justiţiei din România a formulat cererea de extrădare din Republica Moldova a numitului Cristian Rizea, cetăţean român, în vederea executării în România a unei pedepse de 4 ani şi 8 luni, aplicată prin sentinţa penală nr.680/2017 a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, definitivă prin decizia penală nr. 62/2019 a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie – Completul de 5 Judecători. Această cerere a fost trimisă, la data de 03.05.2019, Ministerului Justiţiei al Republicii Moldova”, precizează Ministerul Justiţiei, într-un comunicat de presă transmis miercuri seară.
În 7 iunie 2019, Ministerul Justiţiei al Republicii Moldova a transmis Ministerului Justiţiei din România o adresă prin care a informat că nu poate fi iniţiată procedura de extrădare, întrucât persoana solicitată este (şi) cetăţean al Republicii Moldova.

„Astăzi, 04.11.2020, Ministerul Justiţiei al Republicii Moldova a transmis o scrisoare Ministerului Justiţiei din România, prin care informează că, prin Decretul Preşedintelui Republicii Moldova nr.1823 – VIII din 02.11.2020 publicat în Monitorul Oficial nr.285 din 03.11.2020, i-a fost retrasă cetăţenia moldoveană susnumitului Cristian Rizea.

În consecinţă, astăzi, 04.11.2020, Ministerul Justiţiei din România a procedat în conformitate cu prevederile legale aplicabile, precum şi cu respectarea cadrului juridic multilateral (la nivelul Consiliului Europei – Convenţia Europeană de extrădare din 1957), a întocmit şi transmis o cerere având ca obiect extrădarea cetăţeanului român Cristian Rizea în vederea punerii în executare a pedepsei de 4 ani şi 8 luni închisoare la care acesta a fost condamnat de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Cererea este însoţită de documentele prevăzute de instrumentul juridic internaţional aplicabil menţionat. Termenele şi modalitatea de soluţionare a cererii sunt supuse legislaţiei statului solicitat, în speţă, legislaţia Republicii Moldova”, a explicat Ministerul Justiţiei.

Fostul deputat PSD Cristian Rizea, care s-a ascuns timp de aproape trei ani la Chişinău şi căruia i-a fost retrasă cetăţenia R. Moldova, a fost reţinut. Poliţia din Republica Moldova precizează că a fost reţinut ”cetăţeanul României Mihai (anterior Rizea) Cristian Luigi”, fiind declanşată procedura de extrădare. Cristian Rizea susţine că nu va fi extrădat pentru că deja a cerut azil politic.

„Nu mă extrădează, pentru că există lege. Am cerut deja (n.r.. azil politic)”, a declarat el după ce a fost audiat

sursa