Actualitate

Ionel Bogdan: Construim 17 stații noi de încărcare a vehiculelor electrice în județul Maramureș

Pentru a reduce consumul de carburanți poluanți și pentru a dezvolta infrastructura existentă la nivelul județului Maramureș pentru reîncărcarea automobilelor electrice, aleșii județeni au votat în cadrul ședinței de astăzi a Consiliului Județean proiectul de hotărâre prin care se aprobă realizarea unor stații de reîncărcare a vehiculele electrice pe rețeaua de drumuri județene.

În prezent, numărul mașinilor electrice înmatriculate în România a crescut considerabil, ceea ce face necesară crearea unei rețele de stații de încărcare electrice.

Cele 17 stații noi de încărcare vor fi construite în următoarele localități: Ardusat, Ariniș, Cavnic, Fărcașa, Lăpuș, Mireșu Mare, Ocna Șugatag, Ruscova, Săcel, Seini, Suciu de Sus, Strâmtura, Șomcuta Mare, Șișești, Târgu Lăpuș, Ulmeni și Vadu Izei.

Valoarea proiectului este de 5.094.649,30 lei, din care aproximativ 3 milioane de lei vor fi finanțate din Fondul de Mediu, iar durata de realizare a lucrărilor este de 18 luni.

Proiect va fi realizat prin participarea Consiliului Județean Maramureș la ”Programul privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră în transporturi, prin promovarea infrastructurii pentru vehiculele de transport rutier nepoluant din punct de vedere energetic: stații de reîncărcare pentru vehicule electrice în localități”.

Ionel Bogdan, președintele administrației județene: ”Prin realizarea stațiilor de încărcare a vehiculelor electrice ne dorim să dezvoltăm infrastructura pentru vehicule de transport rutier nepoluant din punct de vedere energetic în județul Maramureș și astfel să contribuim direct la reducerea poluării aerului, ceea ce va permite atât îmbunătățirea calității vieții populației, cât și îmbunătățirea calității mediului înconjurător.”

Un alt obiectiv important pentru executivul administrației județene este acela de a digitaliza activitatea instituțiilor publice din Maramureș, pentru a facilita interacțiunea cu cetățenii. În acest sens, consilierii județeni au votat astăzi proiectul ”MaraRoads”, care se va realiza în cadrul Programului Operațional Capacitate Administrativă.

Proiectul, în valoare de 3 milioane de lei, are ca obiectiv principal eficientizarea serviciilor publice oferite atât de instituția Consiliului Județean Maramureș, cât și de instituțiile subordonate.

Serviciile publice pentru cetățeni ce vor fi digitalizate în cadrul proiectului ”MaraRoads” sunt următoarele:
– Eliberarea/emiterea acordului prealabil pentru amplasarea în zona drumului județean a obiectivului de investiții;
– Eliberarea autorizației (avizului) de amplasare și acces în zona drumului județean a obiectivului de investiții;
– Eliberare Autorizații Speciale de Transport (AST)
– Informare automatizată a stării drumurilor județene (pe baza de newsletter) în cadrul portalului CJ Maramureș.

”Prin realizarea acestui proiect începem efectiv procesul de digitalizare pe care doresc să îl aplicăm la nivelul Consiliului Județean Maramureș, dar și la nivelul instituțiilor din subordine. Digitalizarea este, în zilele noastre, un proces indispensabil, de mare ajutor, care va eficientiza atât activitatea din cadrul instituțiilor publice, cât și interacțiunea acestora cu cetățenii care au nevoie de informații sau diferite documente eliberate de instituțiile administrației publice.”, a declarat Ionel Bogdan.