Politica

Klaus Iohannis a ignorat avizul CSM

Klaus Iohannis încalcă prevederile MCV și numește în funcții noii șefi ai DNA, DIICOT și PG, deși aceștia au fost selectați de un guvern demis prin moțiune. mai mult, doi dintre ei aveau aviz negativ de la CSM.

Secţia pentru procurori a CSM a trimis preşedintelui Klaus Iohannis propunerile ministrului Justiţiei privind numirile la şefia Parchetului General, DNA şi DIICOT, împreună cu hotărârile prin care s-au dat avizele. Gabriela Scutea şi Giorgiana Hosu, propuse la conducerea Parchetului General şi a DIICOT, au primit avize negative.

CSM arată, în avizul negativ pentru Giorgiana Hosu propusă de ministrul Justiţiei la conducerea DIICOT, că aceasta nu are soluţii concrete la deficienţele constatate şi nu-şi poate argumenta pertinent atingerea obiectivelor propuse în Proiectul de management. În plus, procurorii afirmă că Giorgiana Hosu a oferit răspunsuri contradictorii sau neconvingătoare.
În avizul pozitiv pentru Crin Nicu Bologa propus de ministrul Justiţiei la conducerea DNA, CSM afirmă că acesta a propus soluţii viabile, realiste, clare, articulate şi adecvate prevenirii şi înlăturării deficienţelor identificate. Procurorii apreciază că Bologa ”întruneşte condiţiile şi exigenţele necesare funcţiei de procuror-şef al DNA”. Secţia pentru procurori a CSM arată, în avizul negativ privind propunerea Gabrielei Scutea pentru funcţia de procuror general, că, din analiza proiectului managerial şi a răspunsurile date la interviu, aceasta nu a identificat problemele concrete cu care se confruntă Ministerul Public şi nu a dat răspunsuri susţinute de o argumentare concisă şi coerentă, „ceea ce denotă o lipsă de viziune cu privire la modalitatea de rezolvare a dificultăţilor întâmpinate de parchete”.

Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, în temeiul art. 40 alin. 2 lit. a) din Legea nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, a înaintat, vineri, Preşedintelui României propunerile ministrului Justiţiei pentru numirea în funcţiile de procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, procuror şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie şi procuror şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism.

Acestea au fost înaintate împreună cu hotărârile secţiei prin care s-au acordat următoarele avize: pentru funcţia de procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – aviz negativ; pentru funcţia de procuror şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie – aviz pozitiv; pentru funcţia de procuror şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – aviz negativ.

Sursa