Politica

Klaus Iohannis, prima reacție la drona rusească prăbușită în România

Ministerul Apărării din România a confirmat, oficial, miercuri după-amiază că în seara de marți a identificat în apropierea satului Plauru, peste Dunăre de portul ucrainean Izmail, „elemente care pot fi asimilate unor resturi de dronă”.
Klaus Iohannis a avut, miercuri, prima reacție după ce bucăți dintr-o dronă rusească au fost găsite pe teritoriul României.
Aș vrea să mă refer la cele mai recente informații cu privire la identificarea unor componente care pot aparține unor drone. Am fost informat de MAPN și am solicitat o investigație urgentă. În cazul în care se confirmă că aceste elemente provin dintr-o dronă rusească ar fi o situație inadmisibilă și o violare a unui stat NATO.

Atacurile asupra infrastructurii structurii civile ucrainene, care sunt crime de război, au loc la o distanță foarte mică de granița României. Suntem foarte bine apărați în cadrul NATO. România benefiaciază de garanții de securitate cele mai puternice din istorie”, a spus Klaus Iohannis.

Au fost găsite bucăți dintr-o dronă rusească prăbușită pe teritoriul României

Mă aflu împreună cu şeful Statului Major al Apărării şi cu şeful Statului Major al Forţelor Aeriene, o vizită pe care am planificat-o pentru a vedea situaţia din teren, mai ales că, în ultima perioadă, atacurile neprovocate ale Rusiei împotriva Ucrainei s-au intensificat, atacuri care vizează facilităţi portuare şi de depozitare, dar atacuri care au loc în proximitatea României, la distanţe foarte mici de localităţi româneşti. Era normal, cred eu, să venim să îi asigurăm pe oameni şi de suportul nostru, dar şi să încercăm să explicăm cumva că România, la acest moment, nu se află în nicio formă de conflict şi că nu sunt semne de agresiune împotriva României. Aşa cum era normal să îi întrebăm ce putem face pentru ei în situaţia în care îşi doresc, de exemplu, ca pentru o perioadă cei din Plauru, unde sunt 25 de suflete, (…) fiind exact vizavi de portul din Ismail, dacă doresc să fie ajutaţi (…) în această perioadă, noi să o putem face”, a afirmat  Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr

sursa