Extern

NATO Condamnă Atacurile Rusești și Reacționează la Căderea Dronei pe Teritoriul României

NATO a emis o declarație oficială referitoare la incidentul cu drona rusească căzută pe teritoriul României, condamnând ferm atacurile Federației Ruse în regiunea Odesa, Ucraina arata romaniatv.net

Purtătorul de cuvânt al NATO, Dylan White, a comunicat că Alianța nu deține „nicio informaţie care să indice vreun atac intenţionat al Rusiei împotriva Aliaţilor.

Până la 70 de drone rusești de tip Shahed 136 au fost implicate într-un val de atacuri asupra unor ţinte în Ucraina, una dintre ele, conform constatărilor preliminare, căzând și explodând deasupra spațiului aerian românesc. Ministerul Apărării Naționale a confirmat că drona a căzut pe teritoriul României, provocând un crater de 1,5 metri în apropiere de Grindu, județul Tulcea.

Într-o reacție promptă, NATO a condamnat atacurile rusești împotriva infrastructurii civile din Ucraina și de-a lungul Dunării, menționând că Alianța continuă să monitorizeze situația și să rămână în strânsă legătură cu autoritățile române. Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, a avertizat cu privire la un „risc real” ca Rusia să nu se oprească la Ucraina, extinzând conflictul și către alte țări în cazul unei victorii rusești.

Reprezentanții NATO au subliniat importanța sprijinului acordat Ucrainei și au insistat că acest sprijin nu reprezintă un act de caritate, ci o investiție în securitatea colectivă a Alianței. În context, Moscova a emis amenințări directe împotriva României, avertizând cu privire la posibile consecințe dacă avioanele F-16 ale Ucrainei ar fi utilizate pe teritoriul românesc.

NATO rămâne vigilent și angajat în susținerea stabilității și securității în regiune, luând în considerare evoluția dinamică a situației. Alianța se află în strânsă colaborare cu autoritățile române pentru gestionarea și evaluarea incidentului recent.