AgroInfo

Lovitură pentru Fermieri: Măsuri Drastice din Partea UE

Fermierii români se confruntă cu noi provocări și dificultăți în urma unor măsuri fiscale impuse de Uniunea Europeană, care pot aduce consecințe grave pentru agricultura locală scrie realitatea.net

Într-un context în care fermierii au fost deja afectați de prețurile scăzute la cereale, aceste noi reguli fiscale le pun în pericol viabilitatea economică.

Una dintre măsurile contestate este creșterea impozitelor, care afectează în special fermierii mici și mijlocii. Aceștia se confruntă cu dificultăți în achitarea datoriilor acumulate din cauza prețurilor mici la cereale și riscul falimentului devine din ce în ce mai real.

O altă lovitură vine sub forma unei cerințe surprinzătoare: fermierii trebuie să lase 10% din pământ necultivat, conform normelor impuse de Uniunea Europeană. Această prevedere are potențialul de a agrava situația financiară a fermierilor și de a limita producția agricolă.

Impactul este resimțit în special în județele Dolj și Mehedinți, unde unii cultivatori au fost deja băgați în insolvență de către firmele la care au datorii.

Situația devine cu atât mai critică în cazul în care seceta persistă și în 2024, afectând producția de grâu. Fermierii avertizează că, în aceste condiții, există riscul real de a intra în faliment, deoarece vor întâmpina dificultăți în acoperirea cheltuielilor.

Uniunea Europeană, prin noile reglementări impuse, pare să fi adăugat o provocare suplimentară într-un moment deja dificil pentru agricultura românească. Fermierii se confruntă acum cu nevoia de a găsi soluții pentru a face față acestor presiuni financiare și a asigura sustenabilitatea sectorului agricol în viitorul apropiat.