Politica

Lucian Heiuș: Inspectorii ANAF vor verifica veniturile

Președintele ANAF, Lucian Heiuș, anunță verificări ample. Controlul masiv care vizează evaziunea fiscală din România va debuta pe 1 iulie. Un număr de 215 persoane vor fi verificate pentru început. În cazul acestora, șeful ANAF precizează că „analizele fiscale au fost efectuate și totul este clar, toate datele fiind în baza de date a instituției”.
Lucian Heiuș a declarat vineri, 25 iunie, că în acest prim lot, „cea mai mare diferență între venitul declarat și cel estimat de ANAF este de 22 de milioane de lei, în jur de 4 milioane de euro, iar cea mai mică este în jur de 400.000 de euro. Inspectorii ANAF vor verifica în principal veniturile a 561.000 de mii de români, respectiv cheltuielile acestora și achizițiile de mașini, apartamente ori case”.

Oficialul a explicat cum se vor desfășura controalele la persoanele fizice vizate: ”Va primi un aviz în care va fi înștiințat că va urma să fie verificată situația fiscală personală. Există de un termen de 60 de zile în care trebuie să depună o declarație de patrimoniu și de venit.
Poate să mai ceară o amânare cu 30 de zile până va depune această declarație care este un formular tipizat. El seamănă foarte mult cu declarațiile de avere și de interese pe care le depun bugetarii. În general este foarte, foarte asemănătoare, cum, de asemenea, poate să pregătească alte înscrisuri și alte documente prin care să justifice sumele respective, de unde le-a obținut ce este cu ele”, a declarat Lucian Heiuș
„Începe apoi verificarea propriu-zisă care este o activitate pe care noi o facem cumva colaborând foarte de aproape cu persoana respectivă. Este invitat la ANAF, i se dă posibilitatea controlul să aibă loc la sediul ANAF-ului sau la domiciliul lui, unde decide. Poate să fie reprezentat de un avocat, un consultant, de oricine dorește. Sunt regulile generale care sunt aplicate, încep aceste verificări, vedem discutăm, încearcă să probeze, noi punem la dispoziție probele pe care le avem noi, clarificăm întreaga situație.

În final, după ce ajungem sau nu ajungem la un numitor comun, se face acea diferență, se stabilește suma impozabilă, se calculează impozitul și accesoriile aferente pe diferența pe care noi considerăm că ar trebui să o plătească. Sper să fim o situație care să fie acceptată de persoană. Se emite actul administrativ fiscal, o decizie de impunere și ea poate să fie achitată sau persoana fizică respectivă are posibilitatea să o conteste. Dacă la contestații îi este respinsă, contestația va putea să meargă în instanță. Și atunci când merge în instanțe devine public inclusiv cine este persoana respectivă”, a explicat șeful ANAF.

sursa