Politica

Marius Budăi: „trebuie sa fim atenti sa nu se mai construiasca alandala”

Problemele noului Cod de Urbanism vizează mai multe domenii privind construcțiile, dintre care cele mai importante sunt legate de respectarea proprietății private.

Asta pentru că și în reglementările aflate în vigoare, administrațiile locale au obligația întocmirii unui Registru al spațiilor verzi, care aparțin domeniului public, ceea ce le face, evident, accesibile publicului, oriunde s-ar afla ele.

Din păcate, cel puțin în Capitală, deși exemplul nu este singular, Primăria nu a întocmit un astfel de Registru. Iar în formula de lege aflată în dezbatere, prevederile sunt extrem de periculoase.
Într-o dezbatere pe tema Codului de Urbanism care se află în dezbatere în Parlament, Victor Ciutacu a solicitat poziţia preşedintelui Comisiei de Administraţie Publică din Camera Deputaţilor, Marius Budăi.

In cadrul dezbaterilor am avut o discutie extrem de serioasa cu Marcel Ciolacu, exact despre aceasta lege. Am solicitat si Min Dezvoltarii o dezbatere serioasa pe aceasta tema, pentru ca este jalon in PNRR, iar concluzia este clara: PSD nu va permite nici macar sa fie discutat dreptul fundamental la proprietate.
Exista doua prevederi si voi dezbate atat cat imi permite timpul, pentru a nu afecta nici jalonul 4. Nu vrem nici sa se mai construiasca haotic, dar nici sa afectam dreptul la proprietate.

Am discutat si cu Ordinul Arhitectilor, si cu primarii de sector, si inteleg ca odata ce ai obtinut un PUZ si vrei sa iti faci o casa, ai facut rate, apoi nu poate sa ti se opreasca lucrarea pentru ca se schimba PUZ-ul.

Trebuie sa avem mare grija sa nu existe retroactivitate pe lege. Am facut un grup de lucru in cadrul comisiei parlamentare, unde am fosti primari, am avocati, deci putem discuta foarte aplicat acolo.

Am spus si de fata cu presa, oricine crede ca putem imbunatati acest text, eu sunt dispus la dialog. Intra-adevar, trebuie sa fim atenti nici sa nu se mai construiasca alandala, sigur unii tot vor mai fi suparati, ca unii vor sa nu se mai construiasca deloc, altii vor sa se faca bloc langa bloc.”, a spus Marius Budăi

sursa