Social

MEDICINA NU SE SUSȚINE ÎN STRADĂ

Raed Arafat a vorbit vineri, în timpul vizitei în judeţul Bihor, despre cazul controversat al Flaviei Groșan. Șeful DSU a fost întrebat cum comentează susţinerea dr. Flavia Groşan de către pacienţii vindecaţi de ea, iar acesta a criticat-o dur.

”Medicina nu se susţine în stradă din punct de vedere al practicii actului medical. Actul medical se face pe bază de ştiinţă medicală şi pe bază de protocoale medicale care sunt dovedite, care sunt stabilite prin cercetare. Am evitat să intru în polemici de acest gen, pentru că nu este nici prima, nici ultima dată când avem colegi care vin cu păreri contrare părerilor generale care există din punct de vedere medical. Dar ce v-am zis cred că explică un punct de vedere.

Noi, ca medici, când comunicăm cu populaţia, dacă începem să comunicăm toate aspectele ştiinţifice, în detaliu, s-ar putea să-i derutăm atât de mult încât să nu mai înţeleagă nimeni despre ce este vorba. Deci ca să înţelegi anumite lucruri faci şase ani de medicină, mai faci încă cinci ani de specializare, mai cumulezi experienţă.

Când discutăm între noi, ca medici, înţelegem anumite nuanţe şi anumite lucruri, dar când intrăm în amănunte pot să devină derutante pentru populaţie. Şi trebuie să le explici pe înţelesul tuturor. Asta este o problemă cu care ne-am confruntat în România. Şi în alte ţări. Colegi care ies şi explică nişte lucruri care nu sunt pe înţelesul tuturor şi atunci induc oamenii în eroare. Mai mult decât atât nu cred că o să intru să comentez acest caz”, a declarat Raed Arafat.

Flavia Groșan, cercetată de Colegiul Medicilor din Bihor
Medicul pneumolog din Oradea, Flavia Groşan, susține că a vindecat o mie de persoane infectate cu virusul SARS-CoV-2 în cabinetul său privat. Specialista le-ar fi administrat pacienților ei un banal antibiotic, afirmând faptul că tratamentele din spitale pentru pacienții cu COVID-19 ar duce la decesul acestora.
sursa