Politica

Mircea Geoană: NATO nu are în vedere desfăşurarea de întăriri în Suedia şi Finlanda

Secretarul general adjunct al Alianţei, Mircea Geoană, a anunțat marți că NATO nu are în vedere desfăşurarea de întăriri în Suedia şi Finlanda după ce cele două țări vor deveni membre ale Alianţei.

„Nu avem în vedere o prezenţă suplimentară în aceste două ţări, ele au forţe naţionale redutabile. Dispun de capacitatea de a se apăra”, a afirmat responsabilul NATO pentru sursa citată.
„Dacă Finlanda şi Suedia o doresc, să adere. Este treaba lor”, dar, „în caz de desfăşurare de contingente militare şi de infrastructuri militare acolo, vom fi obligaţi să răspundem în mod simetric şi să creăm aceleaşi ameninţări”, a avertizat recent Vladimir Putin.
NATO a început marţi procesul de integrare a Suediei şi Finlandei, care trebuie validat de parlamentele celor 30 de țări membre. „Avem speranţa că procesul va fi încheiat rapid”, a precizat Mircea Geoană.

El a mai spus că „Nu puţine state au demarat deja procedura, cred că ratificarea va urma acelaşi parcurs” şi va fi rapidă. De asemenea, Jens Stoltenberg a afirmat marţi că se încredere „în aliaţi pentru o ratificare rapidă”.
„Grupul de contact pentru apărarea Ucrainei”, însărcinat să examineze necesarul în echipamente, „funcţionează foarte bine”, însă „există, desigur, problema stocurilor în ţările aliate”, a afirmat el.

Responsabilul NATO a precizat totodată că „Sperăm că industria va putea avea capacitatea de a furniza echipamentele necesare, este un subiect de preocupare activă, de concertare, de soluţii creative”.

„Există un efort de creştere a capacităţii şi a creativităţii din partea furnizorilor şi aceasta merge foarte bine până acum”, a adăugat el, asigurând astfel că state occidentale sunt gata să ajute Ucraina cât mai mult timp posibil.

sursa