Extern

Franţa a anunțat că va apăra Finlanda şi Suedia în cazul oricărei agresiuni militare din partea Rusiei

Administraţia Emmanuel Macron a anunțat luni seara că Franţa va apăra Finlanda şi Suedia în cazul oricărei agresiuni militare, acest lucru se întâmplă după ce Rusia a criticat deciziile celor două ţări nordice de a cere aderarea la NATO.

„Franţa va fi alături de Finlanda şi Suedia”
Palatul Élysée a făcut un anunț în care se menționează faptul că: „Orice stat care ar încerca să testeze solidaritatea europeană prin vreo ameninţare sau agresiune asupra suveranităţii trebuie să aibă certitudinea că Franţa va fi alături de Finlanda şi Suedia”, potrivit cotidianului Le Figaro.

De asemenea, premierul Boris Johnson a anunţat săptămâna trecută că Marea Britanie va apăra Finlanda şi Suedia în cazul unui atac din partea armatei ruse.
Decizia celor două țări nordice, Finlanda şi Suedia, de a depune cereri de aderare la Alianţa Nord-Atlantică a fost luată din cauza temerilor cu privire la activităţile militare ale Rusiei.

Suntem convinşi că intrarea Finlandei şi Suediei în NATO nu va consolida şi nici nu va îmbunătăţi arhitectura de securitate a continentului nostru”, a declarat luni Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei Rusiei, a scris sursa citată.

De asemenea, Serghei Riabkov, adjunct al ministrului rus de Externe, a avertizat că deciziile Finlandei şi Suediei sunt „erori” care vor avea „consecinţe semnificative”, conform mediafax.ro.

Trei ţări nordice îşi anunţă sprijinul faţă de Finlanda şi Suedia
Franța nu este singura țară care și-a exprimat sprijinul pentru cele două țări nordice.

Norvegia, Danemarca şi Islanda au semnat luni o declaraţie prin care îşi exprimă sprijinul pentru Finlanda şi Suedia în cazul în care cele două ţări ar fi atacate.

sursa