Actualitate

Noua lege a pensiilor schimbă radical veniturile

În România sunt aproape cinci milioane de pensionari, iar potrivit ultimelor date de la Casa Națională de Pensii Publice, pensia medie este de 1.960 de lei. Punctul de pensie este de 1.785 de lei, pensia minimă este 1.125 de lei, iar pensia medie de 1.960 de lei.

Sunt mai multe variante de creştere a pensiilor românilor care se află acum pe masa ministrului Muncii, Simona Bucura Oprescu.
Variante pentru noua lege a pensiilor: Formula de calcul – Varsta de pensionare creste cu ani

Se păstreaza formula din Legea 127
-Valoarea punctului de pensie se stabilește în valoarea fixă de către Guvern
-Punctajul se calculează prin raportare la stagiul de cotizare de 25 de ani
-Pensia se stabilește prin înmulțirea punctajului obținut cu valoarea punctului de pensie

Punctul de pensie: 40% sau 45% din câştigul salarial mediu brut stabilit anual prin lege
Recent, ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, declara că indexarea pensiilor s-ar putea face în luna martie a anului 2024, atunci când vine inflația pe 2023.

Ea arată că în cazul în care noua Lege a pensiilor va fi gata până la 1 ianuarie 2024, atunci pensiile vor crește conform noii legi.

Vom avea anul viitor cu siguranță o creștere a pensiilor, dar momentul la care se va face această creștere depinde de momentul la care vom avea finalizat noul proiect cu privire la pensiile din sistemul public.

Este foarte important ca toți românii să știe că în acest moment lucrăm la legea pensiilor. În cazul în care vom avea noua lege a pensiilor aplicabilă de la 1 ianuarie 2024, ne vom supune reglementărilor noii legi a pensiilor.

În cazul în care vom merge în continuare pe actualul cadru legislativ, vom respecta formula elvețiană inflație plus jumătate din câștigul salarial mediu brut.

Una dintre măsurile pe care intenționăm să le luăm în noua lege a pensiilor este aceea de a face indexarea în martie, astfel încât să avem datele de la Institutul Național de Statistică și să ținem cont de datele anului anterior”, spunea recent ministrul Simona-Bucura Oprescu.

sursa