Actualitate

O nouă fabrică se închide din cauza creşterii salariului minim.

O nouă fabrică se închide din cauza creşterii salariului minim.Grupul german Ara Shoes, unul dintre cei mai mari producători locali de pantofi, închide din aprilie fabrica de la Şimleul Silvaniei, judeţul Sălaj, şi renunţă la o parte dintre salariaţii din Valea lui Mihai, judeţul Bihor.

Oficialii Ara Shoes nu au răspuns solicitărilor privind decizia, potrivit sursei citate.

În cele două unităţi de producţie grupul avea la finalul lui 2018 peste 1.000 de salariaţi, fiind unul dintre marii angajatori din industrie.

În Sălaj lucrau circa 350-400 de oameni, pe când restul erau în Bihor.

Tot în Bihor, mai exact în localitatea Valea lui Mihai, sunt şi firmele Lloyd Shoes România şi Legero Shoes România, deţinute tot de Ara Shoes.

Fiecare dintre firme este operată independent. Decizia a fost luată de majorările constante ale salariului minim pe economie, precizează ZF.

Salariile din industria de încălţăminte cu 35% sub media pe economie fiind printre cele mai mici, uneori apropiate de minim mai degrabă decât de nivelul mediu.

Media în industrie este de 2.105 lei net lunar, arată datele de la INS aferente lunii noiembrie a anului trecut.

Ara Shoes nu este prima companie care ia această decizie, compania elveţiană Rieker închizând în 2019 cele două fabrici din România, invocând lipsa forţei de muncă, productivitatea redusă şi salariile devenite prea mari.

Grupul german a venit pe piaţa locală în urmă cu mai bine de 20 ani, a construit două fabrici de la zero şi a investit circa 20 de milioane de euro.

sursa