Actualitate

Oare a mințit Laura Codruta Kovesi? Care este numărul real al achitărilor din dosarele DNA

Oare a mințit Laura Codruta Kovesi? Care este numărul real al achitărilor din dosarele DNALa audierea produsa din Comisia LIBE a Parlamentului European, răspunzând unei întrebări chiar a unui europarlamentar român, Kovesi explicase cum a ajuns la un procent 13% achitări, relateaza capital.ro

 ”Procentul de 40% de achitări e fals, în fiecare an procentul de achitări e afişat pe site-ul instituţiei, e între 10 şi 13%. Probabil vă referiţi la cel de săptămâna aceasta (de la bilanţul pe 2018 al DNA, prezentat de şeful Direcţiei, Călin Nistor, n.r.), unde au fost 36% de achitări.

Menţionez că de 6 luni nu mai fac parte din DNA, dar am citit acel raport de activitate. Rata reală e de 13,6%, diferenţa până la 36% sunt achitări datorate dezincriminării unor fapte penale, respectiv abuzul în serviciu”.

”Noi, în raportul de activitate, am prezentat numărul achitărilor prin raportare la mai multe situaţii.

Raportul se face după o structură dată de CSM.

Procentul achitărilor se raportează la numărul inculpaţilor trimişi în judecată, adică varianta pe care v-o spun eu.

Prin raportarea inculpaţilor achitaţi la cei trimişi în judecată, procentul de achitări e de 36%.

Dacă dăm la o parte pe cei achitaţi ca urmare a deciziei CCR pe abuzul în serviciu – pe această decizie au fost achitaţi 72 de inculpaţi -, procentul se duce undeva la 22%.

Dând la o parte numărul inculpaţilor achitaţi pe dezincriminare sau alte considerente, prin aplicarea vechiului act 18 incide 1 din Codul Penal, procentul chiar se duce undeva la 13,8%.

Noi i-am pus pe toţi să aveţi o privire corectă.

Ce a făcut doamna Kovesi o întrebaţi pe dumneaei”, a explicat Călin Nistor, pentru B1 TV.