Politica

Olguța Vasilescu: „Acești oameni fie mint cu nerușinare, fie nici nu au citit legea”

PSD continuă să pună presiune pe liberali și coaliția de guvernare. Lia Olguța Vasilescu o acuză pe actualul ministru al Muncii, Raluca Turcan, că minte în legătură de sporurile imense ale bugetarilor, pentru că legea prevede clar un plafon maxim de 30 la sută pentru sporuri, și nu sunt posibile unele de 85 la sută. În plus, fostul ministru PSD al Muncii susține că sporul de calculator ar fi „o invenție”, „o aberație”, pentru că Legea salarizării nu prevede așa ceva. Totodată, Olguța Vasilescu spune pe Raluca Turcan că face confuzie cu recalcularea și noua formulă de calcul în cazul Legii pensiilor.
Olguța Vasilescu a comentat anunțurile actualului ministru al Muncii, Raluca Turcan, despre legile salarizării și pensiilor. Raluca Turcan a anunțat, miercuri seară, că sunt domenii, precum Sănătatea și Justiția, unde nivelul sporurilor reprezintă 85% din salariu și a dat mai multe exemple de sporuri care ar trebui reevaluate, precum cel de calculator, de condiții periculoase sau de suprasolicitare neuropsihică.

Eu cred că acești oameni fie mint cu nerușinare, fie nici măcar nu au citit Legea pensiilor sau Legea salarizării. Pentru că se discuta aici despre sporuri de 90%, i-am tot auzit zilelea acestea. Vă rog frumos să citiți articolul 25 din Legea salarizării și să vedeți că nu pot să treacă de mai mult de 30% sporurile cumulate pe ordonatorul de credit.
Noi pentru asta am avut demonstrații în stradă când am făcut Legea Salarizării și am ținut la această chestiune ca să nu se treacă peste 30% anvelopa sporurilor.

Ministerul Sănătății, toate spitalele care sunt în gestiunea Ministerului Sănătății, pot ei să aibă tot felul de sporuri acolo, de pandemie, nu au voie, per total ordonator de credit să treacă peste 30%.

De unde scot toate aberațiile astea nu știu, dar în niciun caz din lege. De unde scot sporurile astea, de calculator, tot felul de invenții”, a explicat Olguța Vasilescu, miercuri seară, la o televiziune de știri.

În legea salarizării, art.25, se spune clar că pe ordonatorul de credite sporurile nu pot depăși 30% din veniturile salariale. Poate că doamna s-o fi referit la vreun doctor, care cine știe la sporuri o fi ajuns el, că are 85% nu știu ce sporuri, dar per total, pe instituție, sporurile nu au voie să treacă de 30%”, a mai comentat Olguța Vasilescu.

În plus, i-a transmis și un mesaj Ralucăi Turcan după anunțurile privind reevaluarea sporurilor.

De unde scot ei ca sporurile pe ordonator de credit ajung si la 90 la suta? Unde au gasit sporul de calculator in lege? Mincinosi sau pur si simplu foarte slab pregatiti? Puneti mana si cititi legea, nu mai bateti campii!”, a scris Vasilescu

sursa