Politica

Olguța Vasilescu: „Cât timp PSD are un cuvânt de spus, pensiile nu vor scădea”

Primarul Craiovei, Lia Olguța Vasielscu, spune că, pentru ca recalcularea pensiilor să fie resimțită trebuie ca aceasta să fie făcută pe Legea 127, care prevedea cheltuieli de 11,7% din PIB, nu cu doar 9,4%, cât e prevăzut în PNRR. Primarul Craiovei dă asigurări că, atâta timp cât PSD are un cuvânt de spus, pensiile nu vor scădea.
Creșeterea pensiilor trebuie să fie cât stabilisem pe Legea 127. Și pentru această lege trebuie stabilit un calndar. În ianuarie 2020 ar fi trebuit să fie recalculate pensiile, dar nu s-a făcut nici până acum acest lucru. După reevaluare s-a trecut dintr-o bază de date în alta. Trebuie să intrăm pe un calendar, nu vom renunța la legea pensiilor. Suntem obligați să lucrăm pe ea. Așa cum o stabilisem, trebuia ca recalcularea să ajungă la cheltuieli de 11,7% din PIB. Din păcate, în PNRR angajamentele erau să nu treacă 9,45% din PIB cu pensiile.

Asta ne va forța să ne uităm dacă punctul de pensie poate rămâne la 75 de lei. Sunt șanse să nu se mai majoreze pe legea 127, dar nu va fi o scădere a pensiilor cât timp PSD va fi la putere sau va conduce Parlamentul. Nu renunțăm la această lege, chiar dacă noile condiuții ne obligă. Ne supără foarte tare ce au făcut în PNRR, au făcut totul netransparent, am aflat doar după ce s-a publicat de la Bruxelles PNRR-ul. Din păcate, ei eu reprezentat statul, iar dacă nu respectăm angajamentul, pierdem cele 30 de miliarde de euro. PNRR nu mai poate modificat 5 ani, este general valabil pentru fonduri europene. Se poate ca pentru PNRR să fie un număr mai mare de ani. De aceea, trebuie să vedem ce modificări putem face. Trebuie respectate condițiile pe care noi ni le-am impus, dar trebuie să respectăm și generațiile viitoare de pensionari, care nu trebuie să fie afectați de prostia unora. Domnul Ghinea a fost întrebat dacă se iese la pensie la 70 de ani, iar răspunsul lui a fost: „cam asta e ideea”! Sau doamna Turcan nu a reușit nici până acum să citească legea. Ne tot explica ce modifică ea, ce deja există în legislație. Ar fi trebuit să se termine recalculările în septtembrie 2021, dar nici până acum n-au făcut nimic”, a declarat Olguța Vasilescu

sursa