Politica

Orban, despre alternativa la căsătorie

Președintele PNL, Ludovic Orban, a propus ca cei care susțin parteneriatul civil să inițieze un referendum, la fel ca cetățenii care au susținut redefinirea familiei, adăugând că în proiectul pe acest subiect care se discută în Parlament nu e nicio diferență între căsătorie și parteneriatul civil.

„Eu am următoarea idee. Cei care au susținut familia și definirea familiei ca și căsătoria între un bărbat și o femeie au inițiat un referendum. Să inițieze și cei care vor parteneriat civil un referendum. Ca să nu spun că m-am uitat un pic pe textul acela (proiectul privind parteneriatul civil – n.r.) și acolo după cum e definit e sub o altă formă de familie. Adică nu este absolut niciun fel de diferență decât că nu-i spune familie, îi spune parteneriat civil. nu-i spune căsătorie, îi spune parteneriat civil”, a declarat Ludovic Orban, miercuri seară la B1 Tv.

În opinia președintelui PNL, persoanele de sex opus care optează pentru parteneriatul civil pun sub semnul întrebării instituția căsătoriei și a familie.

„Da, nu au dreptul să adopte copii pentru că parteneriatul civil este și între persoane de sex opus și între persoane de același sex. Așa este trecut. Parteneriat civil între persoane de sex opus. De ce nu se căsătoresc? Acesta este un fel de a pune sub semnul întrebării instituția căsătoriei și a familiei. Dar intrăm acum în detalii. Vreau să văd proiectul de lege”, a mai spus Orban.

Acesta a mai precizat că a citit pe scurt proiectul de lege pe acest subiect care a fost dezbătut zilele acestea de parlamentari și organizațiile neguvernamentale și că nu vede mari diferențe între căsătorie și această parteneriatul civil.

„Am citit așa pe scurt și spune să te duci la ofițerul de stare civilă, adică înregistrarea parteneriatului civil să fie făcută de ofițerul de stare civilă. E practic aproape căsătorie, numai că îi spune altfel. Aici trebuie analizat cu mare seriozitate. Mi se pare din nou foarte ciudat, dar de altfel, Dragnea, dacă vă aduceți aminte, cu vreo lună înainte de referendum a spus ceva despre parteneriatul civil. Că celor care susțin familia noi susținem modificarea prin referendum și pentru celelalte, ca să dea de toate pentru toți, pentru că acesta e stilul PSD, dau de toate pentru toți”, a conchis liderul liberal.

Președintele PSD, Liviu Dragnea, a spus, miercuri, la Parlament, că susține parteneriatul civil, dar „nu mâine”, pentru că „sunt niște organizații non-guvernamentale care trebuie să-și spună un punct de vedere și în fața grupurilor parlamentare”, Liderul social-democrat a adăugat ironic „eventual facem referendum și aici”.

„Unde a fost discutat proiectul parteneriatului civil? Categoric îl susțin, dar nu mâine. Nu mai dau opinii personale, pentru că iar spuneți că este un proiect al PSD. Aici, din câte știu, sunt niște organizații non-guvernamentale care trebuie să-și spună un punct de vedere și în fața grupurilor parlamentare. Eventual facem referendum și aici”, a declarat Dragnea, întrebat, miercuri la Parlament dacă susține proiectul parteneriatului civil.

Deputatul PSD Florin Manole a anunțat, marți, că proiectul de lege privind parteneriatul civil va reglementa viața familială pentru persoanele de același sex sau care nu sunt căsătorite, însă acestea nu vor putea să adopte copii.

Social-democratul a mai susținut că „parteneriatul civil se va putea încheia la starea civilă”. Întrebat cum se va putea „rupe” acest parteneriat civil, el a răspuns: „Există mai multe posibilități. O variantă este aceea a înțelegerii dintre părți, sau poate fi denunțat de una dintre părți, dar sunt chestiuni tehnice”.

Acesta a anunțat că săptămâna viitoare va fi depus proiectul de lege privind parteneriatul civil, ca urmare a unei cereri inițiate de CNCD.