Politica

Guvernul aprobă miercuri proiectul privind suspendarea activității pentru unitățile comerciale care încalcă restricțiile

Guvernul ar urma să adopte, în ședința de miercuri, proiectul de lege privind suspendarea activității unităților comerciale care nu respectă măsurile de protecție sanitară, susțin surse politice.

Guvernul ar urmea să aprobe miercuri proiectul privind suspendarea activității pentru unitățile comerciale care încalcă restricțiile (surse)

Proiectul de act normativ a obținut toate avizele ministeriale necesare și prevede o suspendare de 14 zile pentru o primă abatere, respectiv de 30 de zile pentru a doua abatere. După ce va fi adoptat de Guvern, proiectul va înaintat Parlamentului.

Guvernul a preferat adoptarea noilor măsuri prin procedură parlamentară, în dauna unei ordonanțe de urgență, pentru a evita eventuale blocaje de neconstituționalitate, în condițiile în care restrângerea unor drepturi și libertăți se poate concretiza doar prin lege, nu și prin OUG. Situația fusese explicată în 22 martie și de ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, care se arăta de părere că „este obligatoriu” să se meargă pe varianta unui proiect de lege.

Concret, avem două variante. Varianta de a amenda proiectul de lege de aprobare a ordonanței de urgență care modifică Legea 55 și care este pe circuitul parlamentar. Varianta 2, Guvernul să adopte un proiect de act normativ. Eu cred că este obligatoriu să venim cu un proiect de lege, pentru că pe o decizie a Curții Constituționale știm foarte clar, nu putem introduce noi restricții prin ordonanță de urgență, numai prin lege”, declara Lucian Bode.

Tot atunci, întrebat dacă e luată în calcul și majorarea amenzilor, având în vedere că 1.000 de lei costă o șampanie într-un club, ministrul a afirmat: „Este adevărat. Știți care este contravaloarea amenzilor aplicate doar în data de 20 martie? Aproape 1,6 miliarde de lei într-o singură zi. Cu toate acestea, așa cum foarte corect spuneți, o amendă de 1.000 de lei într-un club de fițe în București nu rezolvă problema. De aceea, cred că Guvernul trebuie să arate determinare, Guvernul trebuie să vină cu măsuri foarte ferme pentru că nu este normal ca marea majoritate a populației, care respectă aceste măsuri, să se uite și să constate că anumiți cetățeni încurajați de aceste așa-zise petreceri private nu respectă măsurile de protecție sanitară”.

sursa