Sport

Patronul Chelsea Londra, a făcut investiții secrete în fotbaliști

Roman Abramovici, patronul clubului de fotbal Chelsea Londra, a făcut investiții secrete în fotbaliști care nu jucau la echipa sa, după cum arată o investigație citată de BBC. Printre jucătorii în cauză se numără și peruvianul Andre Carrillo, care a jucat împotriva formației de pe Stamford Bridge în anul 2014, în Liga Campionilor.

Oligarhul rus Roman Abramovici a deținut în secret drepturi asupra unor fotbaliști de la alte echipe

Finanțatorul „albaștrilor” a deținut drepturi asupra unor jucători, printr-o companie cu sediul în Insulele Virgine Britanice. Chiar și așa, purtătorul său de cuvânt susține că nu a fost încălcat niciun fel de regulament. Cu toate acestea, fostul președinte al Asociației de Fotbal Lord Triesman s-a întrebat cât de „potrivit” a fost ca patronul unui club de fotbal să aibă interese la nivelul unor jucători din alte echipe.

O scurgere de documente a arătat că Roman Abramovici s-a aflat în spatele unei companii offshore intitulată Leiston Holdings. Leiston cumpăra acțiuni asupra jucători, prin sistemul prin care investitorii obișnuiau să cumpere din viitoarea valoare de transfer a unui fotbalist de la cluburile cu probleme financiare. Practica a fost interzisă în Premier League în anul 2008, dar la nivel internațional acest lucru s-a întâmplat abia în 2015.

Chelsea a întâlnit-o pe Sporting Lisabona în faza grupelor din UEFA Champions League în 2014, iar Carillo a jucat la acel moment pentru portughezi. Acest lucru înseamnă că, la Lisabona în decembrie și pe Stamford Bridge în decembrie, Roman Abramovici a avut interese în 12 jucători de pe teren.

Vestea vine în contextul în care Roman Abramovici pare să fi făcut investiții masive din nou la Chelsea în acest an. O perioadă acesta ar fi dat semne că nu mai este dispus să finanțeze echipa cu aplombul care îi aducea titlul și Liga Campionilor, deși informațiile despre averea sa au continuat să facă înconjurul presei globale.

În decembrie 2016, un raport suspect de activitate referitor la Roman Abramovici a fost completat de o bancă. Documentul arată plăți dubioase de peste 1 miliard de dolari, implicând companii offshore – firme ce funcționau doar pentru a gestiona banii plasați în ele. Multe dintre ele aparțineau oligarhului rus, despre care se crede că ar avea legături apropiate cu Moscova și Vladimir Putin.

Banii au părut să se învârtă în cerc între companii. Printre tranzacții s-a numărat și o serie de nouă plăți de la o companie cipriotă. Sumele s-au împărțit între alte patru firme, iar 156 de milioane de dolari au sfârșit la Leiston Holdings – firmă de la care Chelsea avea prima șansă la cumpărarea de fotbaliști. BBC Panorama a scos la iveală că atât compania din Cipru, cât și Leiston Holdings aparțin lui Roman Abramovici.

Una dintre tranzacțiile suspecte este, așadar, cea din anul 2011, când Leiston Holdings a asigurat 50% din „drepturile economice”, atunci când a împrumutat Sporting cu 1 milion de euro pentru a ajuta clubul portughez să-l cumpere pe peruvian de la Alianza Lima.

sursa