Sanatate

Peste 300 de localități, fără medic de familie de ani de zile: „Naveta nu putem face, că e greu de bani”

Peste 300 de localități din România nu au medic de familie, iar oamenii de acolo au la dispoziție doar ambulanța în cazul în care situația financiară sau distanța îi împiedică să ajungă într-un oraș, potrivit Digi24.ro.

Peste 300 de localități nu au medic de familie, de ani de zile

Spre exemplu, în Costești, o comună din Iași cu 1.700 de locuitori, oamenii nici măcar nu mai speră că va mai veni vreun medic la ei în localitate. Ultimul dintre ei și-a găsit un post mai bun, la oraș, în urmă cu opt ani. Acestea fiind spuse, singura soluție a locuitorilor este să meargă 10 kilometri până la Târgu Frumos.

„Naveta nu putem face, că e greu de bani. De la Târgu ne trimite la Iași. E greu…”, spune o femeie.

„Din păcate am înțeles că nu vrea să vină nimeni, niciun medic. Și chiar dacă vine, ar veni o zi pe săptămână, numai”, a afirmat un alt locuitor din Costești.

Deși în comună există un dispensar nou – o investiție care a costat 850.000 de lei – iar clădirea ar putea găzdui trei medici, deocamdată nu este niciunu.

În zonă a venit un medic, acum două săptămâni, dar acesta încă nu s-a hotărât dacă va lucra sau nu în comună.

Liviu Oprea, președintele Colegiului Medicilor Iași, a explicat că vârsta medie a medicului de familie în România e undeva la 55, 56 de ani, ceea ce înseamnă că se pensionează mult mai mulți oameni decât intră în sistem.

sursa