Auto

Polita RCA va putea fi prezentata de soferi si in format eletronic, atunci cand sunt opriti de politie

Dupa ce acest lucru s-a discutat in mediul online acum cateva zile, se pare ca politistii au revenit asupra deciziei si soferii vor putea prezenta polita RCA si in format electronic.
Usor, dar la viteza mica, se pare ca Romania incepe sa se alinieze la standardele altor state membre ale Uniunii Europene. De ce spunem asta? Pentru ca soferii vor putea, in sfarsit, sa prezinte polita RCA si in format electronic, atunci cand sunt opriti de politisti.

Politistii revin asupra deciziei, soferii vor putea prezenta polita RCA si in format electronic
Acum cateva zile, Politia Romana posta pe Facebook o discutie intre un agent de la Brigada Rutiera si un sofer care era oprit. Politistul ii cerea asigurarea soferului, iar acesta din urma spunea ca o are, insa nu in format fizic, ci pe telefon.
Conform legii, erai obligat sa ai asupra ta polita de asigurare in format fizic, adica acea coala cu dimensiuni A4, care impaturita o puneai cuminte langa celelalte acte ale autoturismului.

Probabil dupa tot feedback-ul negativ, Politia Romana a revenit asupra deciziei, iar conducatorii auto nu mai sunt obligati sa aiba asupra lor polita RCA in format original, pe suport de hartie.

Consiliul Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF) a aprobat modificarea si completarea Normei nr. 20/2017 in ceea ce priveste articolul care reglementeaza dovada incheierii asigurarii RCA in cazul controalelor efectuate de autoritatile abilitate.

Conform ASF, la articolul 10, punctul 11, se arata ca dovada incheierii asigurarii RCA atunci cand se efectueaza controale de catre autoritatile abilitate o constituie:

– Litera a) Polita de asigurare RCA si contractul RCA emise de catre asiguratorul RCA, pentru perioada de valabilitate inscrisa, prezentate pe suport hartie sau in format electronic
– Litera b) Dovada asigurarii de raspundere civila a vehiculelor, eliberata de asiguratorii RCA din alte state, cu valabilitate pe teritoriul Romaniei si numai pentru perioada menționata in aceasta, sau polita de asigurare de frontiera pentru vehiculele inmatriculate/inregistrate in afara Spatiului Economic European si a Confederatiei Elvetiene, prezentata pe suport de hartie sau in format electronic.

In cadrul aceluiasi articol, a fost introdusa si litera ca, asa ca trebuie sa stiti ce spune aceasta:

– Litera c) care stipuleaza faptul ca dovada incheierii asigurarii RCA, in cazul controalelor efectuate de catre autoritatile abilitate, o constituie si informatia rezultata din interogarea bazei de date cu asigurarile obligatorii de raspundere civila auto incheiate pe teritoriul Romaniei, prin care se certifica existenta unui contract RCA valabil la data interogarii.

sursa