Actualitate

Prețurile la alimente au crescut cu până la 30%. Scumpirile majore continuă

Rata inflație a ajuns la 5% în luna iulie 2021, potrivit ultimelor date publicate de INS. Raportul confirmă declarațiile guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, care a anunțat că pragul de 4,1 % țintit de autorităţi va fi depășit până la finalul anului.

Efectele se traduc în scumpiri masive în toate domeniile. Prețul alimentelor s-a majorat deja cu 2,23%. Cele mai mari creșteri sunt la ulei, la brânză, pește și brânză. Pentru energie plătim cu 25% mai mult, la gaze, cu 20,5 % și la combustibil, cu 13%.

Analistul financiar Adrian Negrescu a vorbit în emisiunea Talk B1, prezentată de Aneta Sîngeorzan pe B1 TV, despre efectele acestor scumpiri.

„În momentul de față vedem doar vârful icebergului, pentru că vedem inflaţia la nivelul iulie. Abia în septembrie şi octombrie vom vedea dimensiunea reală a creşterii prețurile, undeva de 30%, pentru că toate prețurile la utilităţi se reflectă în preturile tuturor produselor pe care le cumpărăm, la servicii, pentru că toată lumea foloseşte energie gaze şi transport.

5% nu ne spune nimic. Prețurile au crescut, de fapt, la rafturi, cel puțin la produsele alimentare cu 10, 15, 30%.

Trebuie să ne așteptăm în continuare la creşteri de preţuri. Până la finalul anului vom avea creșteri majore, pentru că prețurile energiei electrice, gazelor şi carburanților nu par să se oprească din scumpiri. Producătorii şi distribuitorii încearcă să recupereze pierderile din 2020, când s-a consumat mai puţin”, a declarat expertul financiar.

sursa