Actualitate

Primul tunel săpat în munte la Arad pentru trenuri de mare viteză

Primul tunel săpat în munte în judeţul Arad este considerat ca fiind una dintre cele mai spectaculoase lucrări de infrastructură feroviară din România. Situat pe Valea Mureşului, prin tunel va trece calea ferată de mare viteză Curtici-Simeria. Constructorii dau asigurări că doar peste doi ani infrastructura feroviară ar putea arăta cu totul altfel.
În localitatea Bata este realizat primul tunel săpat în munte la Arad. E vorba despre un proiect de amploare menit să modernizeze linia de cale ferată de la intrare în România.

Săpat la 27 de metri sub munte, tunelul va avea 603 metri, iar prin el vor circula trenuri de mare viteză. 70 de muncitori lucrează pentru că tunelul ar trebui să fie gata la sfârșitul anului viitor.
„Suntem exact în inima tunelului. Sunt 336 de metri de la intrare, de la capătul cu intrarea. Aici se vede ce înseamnă frontul de lucru al tunelului, săpătura cu excavație pe toată secţiunea”, a explicat Antonio Anes Acebo, șef tunel.

Constructorii spun că tunelul este săpat după o nouă metodă de tunelare austriacă, folosită în premieră în România. O metodă sofisticată de monitorizare optimizează tehnicile de armare a pereților pe baza tipului de rocă întâlnită.

Facem aproximativ trei metri pe zi. Săpătură plus consolidare. Facem un metru excavare, care se face cu excavator mecanic. Având în vedere că e o zonă cu un material nou, instabil, e nevoie de o consolidare mult mai puternică”, a mai precizat Acebo.

Este o lucrare de anvergură, care are o complexitate aparte. După finalizarea acestei lucrări și a celor care fac parte din coridorul IV pan european, lucrurile se vor schimba pentru calea ferata si pentru călători, in sensul că viteza de circulație va creste spre 160 km/h”, a declarat Sorin Anghel – șef Divizie Investiții, Sucursala CFR Timișoara.

sursa