Sanatate

Raed Arafat, despre adeverința de vaccinare: Are o semnătură electronică, deci ea este verificabilă

Șeful DSU, Raed Arafat, a declarat, luni seară, că adeverinţa de vaccinare are o semnătură electronică prin care se pot face verificări, dacă peroana care prezintă acest document într-adevăr s-a vaccinat împotriva coronavirusului.

Raed Arafat: Este verificabilă această adeverinţă de vaccinare

„Am întrebat colegii dacă are cod QR, dar, de fapt, are o semnătură electronică, deci ea este verificabilă, asta e clar şi am întrebat chiar colegii de la INSP şi au confirmat că această hârtie unde există un număr foarte lung acolo este ca şi o formă de semnătură electronică a acestei hârtii care arată clar cine, cum şi unde este vaccinat. Deci da, este verificabilă această adeverinţă”, a afirmat Secretarul de stat în cadrul Ministerului Afacerilor Interne, la Digi24, citează News.ro.

Acesta a mai spus că adeverința de vaccinare este folosită pentru a scuti persoana care o deţine, să intre în carantină, la intrarea în ţară.

„Noi o folosim acum la îmbarcarea în avioane sau când intri în România să nu fii carantinat, deci este un scop medical. Noi nu o folosim ca să intri la cinamatograf, să de duci cu ea la restaurant şi aşa mai departe. Să nu ajungem la faza de a discrimina populaţia. Dar pe linie medicală, adeverinţa te scuteşte de carantină şi este un lucru normal. Aşa cum nu carantinăm persoanele care s-au îmbolnăvit în ultimele 90 de zile, dar nu în ultimele 14 zile, fără să fie vaccinate. Astea sunt nişte reguli medicale care să pună oamenii la eforturi nejustificate”, a precizat Arafat.

Totodată, el a adăugat că, în unele cazuri, adeverinţa de vaccinare trebuie însoţită de un test negativ de COVID-19.

sursa