Sanatate

Raed Arafat respinge vehement ideea certificatului de vaccinare

Raed Arafat respinge vehement ideea certificatului de vaccinare: „Duce la discriminare şi o piaţă a falsurilor”

Vlad Voiculescu susține că ar prefera ca, la vaccinare, autoritățile să emită un certificat electronic celor care se vaccinează, care „să intre într-un wallet pe telefon”. Ministrul Sănătăţii spune că vor fi state care vor condiționa primirea pe teritoriul lor de certificarea vaccinării împotriva COVID19.
Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, spune că impunerea unui certificat de vaccinare de care să fie condiționat accesul în țările membre UE și nu numai va duce la grave discriminări ale celor care fie nu au acces la vaccin, fie nu se pot vaccina din diverse motive.

Este un vaccin pe care îl obţinem foarte greu – şi ştim că azi Pfizer a anunţat reducerea cantităţii livrate în Europa (compania a precizat că reducerea temporară este provocată de operaţiuni menite să crească capacitatea de producţie în primăvară, n.r.).
România va primi mai puţin decât i s-a promis, urmând să se revină în februarie la o cifră care să compenseze ce nu primim acum. La acest moment o astfel de discuţie poate să pună o presiune foarte mare pe oameni şi să discrimineze. Gândiţi-vă: dacă firma de aviaţie o să spună „nu urcaţi în avion decât vaccinat” însă nu aveţi acces la vaccin nici dacă doriţi să vă vaccinaţi, asta va crea o problemă foare mare.

Mai e un risc pentru turism: să iasă certificatele false de vaccinare. Orice criză de acest gen creează o piaţă şi piaţa certificatelor false va fi, cred, una foarte prosperă dacă va fi un motiv de discriminare. Mai bine abordăm altfel situaţia. Sunt convins că la nivelul UE se vor discuta toate aceste aspecte”, a spus Raed Arafat

sursa