Actualitate

Reguli Riguroase pentru Afisajul Electoral: Partidele Politice Risca Amenzi Mari

În ultimii ani, regulile privind afișajul electoral au devenit tot mai stricte, iar acum, odată cu începerea campaniei electorale, partidele politice și candidații independenți se confruntă cu reguli mai drastice în ceea ce privește amplasarea și dimensiunea afișelor electorale.

Partidele politice, obligate să îndepărteze afișele, corturile și panourile electorale  de peste tot,până la 10 mai

Începând cu data de 10 mai, conform noilor reglementări, este permisă expunerea doar a posterelor electorale cu dimensiuni de 50 cm lungime și 35 cm lățime. Afișele care convoacă întruniri electorale trebuie să fie și mai mici, având dimensiunea foilor A3. Aceste restricții severe au fost impuse cu scopul de a reduce aglomerația de materiale de campanie și de a îmbunătăți aspectul vizual al spațiului public.

Încălcarea acestor norme poate atrage amenzi substanțiale, cu valori cuprinse între 600 și 3.000 de lei, impuse atât partidelor politice, cât și candidaților care nu respectă regulile de afișaj electoral.

Politicienii au voie sa lipeasca afise legale doar pe panouri special amenajate de primarie!

Afișele electorale afișate pe stâlpi sau garduri, pe peretele caselor sau pe automobile sunt ilegale conform noilor reglementări. Astfel de practici de afișaj sunt considerate intruzive și perturbatoare pentru mediul înconjurător, iar autoritățile au luat măsuri drastice pentru a descuraja aceste acțiuni.

Conform legii, persoanele sau entitățile care încalcă aceste reguli riscă amenzi substanțiale, cuprinse între 600 și 3.000 de lei. Aceste sancțiuni financiare sunt menite să descurajeze practicile ilegale de afișaj și să promoveze respectarea regulilor stabilite pentru campaniile electorale.

Pentru a asigura transparența și echitatea în campania electorală, noile reglementări impun ca afișele tuturor partidelor și candidaților (maximum două per formațiune politică) să fie lipite uniform, una lângă alta, pe panouri special amenajate.

Această măsură are menirea de a evita monopolizarea spațiului public de către o singură entitate politică și de a oferi tuturor candidaților o șansă egală de a-și prezenta mesajele electorale.

Aceste reguli mai stricte reflectă eforturile autorităților de a asigura o competiție electorală corectă și echitabilă, în care accesul la spațiul public să fie reglementat în mod corespunzător.

Într-o democrație sănătoasă, respectarea acestor norme este esențială pentru asigurarea transparenței și legitimității procesului electoral.