Auto

Restricții Drastice pentru Șoferi în Noul Plan Guvernamental de Neutralitate Climatică

Guvernul României a lansat o strategie ambițioasă numită „România Neutră – 2050”, care pune bazele unor schimbări semnificative în ceea ce privește utilizarea mașinilor pe bază de benzină, motorină și GPL. Potrivit noilor reglementări, șoferii vor fi limitați să utilizeze mașina personală la un maxim de 6.500 de kilometri pe an, în încercarea de a atinge obiectivul de neutralitate climatică până în 2050.

Hotărârea de Guvern nr. 1215 din 29 noiembrie 2023 a fost aprobată de Cabinetul Ciolacu și a intrat în vigoare odată cu publicarea în Monitorul Oficial al României, la 7 decembrie 2023. Aceasta face parte din strategia pe termen lung a țării pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră.

Transportul, un domeniu crucial, este cel mai afectat de aceste măsuri radicale. Guvernul își propune să elimine treptat mașinile personale, vehiculele de transport de persoane și cele de transport de mărfuri care utilizează combustibili tradiționali sau hibrizi. Obiectivul este eliminarea completă a acestora până în 2050, cu o reducere proiectată de 82% a emisiilor de CO2 în transporturi față de nivelurile din 1990.

În plus față de eliminarea progresivă a mașinilor cu combustibili fosili, planul prevede cote anuale de deplasare. Astfel, un autovehicul personal ar putea parcurge maxim 6.500 de kilometri pe an, în timp ce autovehiculele destinate transportului de persoane și mărfuri sunt supuse unor restricții similare, respectiv 64.500 și 8.900 de kilometri pe an. Aceste măsuri au scopul declarat de a încuraja adoptarea alternativelor ecologice și de a contribui la eforturile naționale pentru combaterea schimbărilor climatice.