Actualitate

Salam INFESTAT cu pestă porcină, descoperit la granița cu Ucraina

Salam INFESTAT cu pestă porcină, descoperit la granița cu UcrainaUn salam infestat cu pestă porcină africană a fost descoperit la graniţa cu Ucraina, după ce a fost confiscat de la un cetățean ucrainean, examenele de laborator fiind realizate de Laboratorul Sanitar Veterinar şi pentru Siguranţa Alimentelor din cadrul Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Satu – Mare.
Autoritatea Naţională Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor a afirmat că respectivul produs făcea parte dintr-un lot de produse alimentare confiscate, în data de 26 martie, de autorităţile vamale.
Conform procedurilor, produsele confiscate au ajuns la inspectorii sanitari veterinari şi pentru siguranţa alimentelor din cadrul Postului de Inspecţie la Frontieră Halmeu (judeţul Satu-Mare), care le-au trimis DSVSA Satu-Mare pentru distrugere prin incinerare.

Probele recoltate din acest produs se află acum la Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală, Laboratorul Naţional de Referinţă pentru pesta porcină africană, pentru confirmarea diagnosticului, potrivit Știrileprotv.ro.

Acest rezultat de laborator vine în sprijinul ipotezei rezultate în urma investigaţiilor echipei de inspectori ai DSVSA Satu-Mare, întreprinse în urma confirmării, anul trecut, a primului focar de pestă porcină africană din ţara noastră, că virusul bolii a fost introdus în ţară prin intermediul unor produse de origine animală contaminate, provenite din Ucraina. Din luna august a anului trecut, ANSVSA, prin structurile teritoriale de la nivel judeţean, monitorizează situaţia epidemiologică din România şi colaborează permanent cu alte instituţii ale statului, pentru limitarea extinderii şi pentru eradicarea bolii”, a declarat ANSVSA.

B1.ro