Actualitate

Șapte instituții-cheie pentru siguranța românilor au rămas fără șef după crimele de la Caracal

Șapte instituții-cheie pentru siguranța românilor au rămas fără șef după crimele de la CaracalÎn fruntea Ministerului de Interne a fost numit ca interimar Mihai Fifor, asta a după ce Nicolae Moga, de doar şase zile în fotoliul ministerial, a ales sa facă un pas in spate. Fifor a precizat că ”are mandat” din partea Vioricăi Dăncilă să inițieze ”un proces radical de luptă împotriva criminalității și de reformare a sistemului”, dar a omis ca perioada de interimat este de doar 45 zile.

O altă instituţie care a rămas fără conducere este Poliția Română. Șeful instituției, Ioan Buda, a fost demis în direct vineri seară, chiar la Caracal, de proaspăt instalatul ministru, Nicolae Moga. Ministrul şi-a motivat decizia prin necesitatea unor „măsuri drastice” în acest caz. Moga a anunțat tot atunci că șef al Poliției va fi Florian Dragnea, adjunctul lui Buda. Până la acest moment, în Monitorul Oficial a apărut doar decizia premierului de a-l demite pe Buda, dar nu și numirea unui șef nou al Poliției.

Probleme de acest tip sunt şi la Jandarmerie. Șeful instituției este Cătălin Sindile, numit interimar de fostul ministru, Carmen Dan, la doar 5 zile după violențele jandarmeriei la mitingul diasporei din 10 august 2018. Sindile e originar din Teleorman și e interimar pe post de un an. El l-a înlocuit în funcție pe Sebastian Cucoș, și el interimar pe funcție până la demitere.

STS. Serviciul de Telecomunicații Speciale a rămas fără șef după demisia de luni a generalului-locotenent, Ionel Vasilca. El a demisionat după ce STS a fost acuzat că a ratat identificarea precisă a locului din care a sunat la 112 fata ucisă la Caracal. Vasilca s-a ascuns permanent de presă, fiind singurul conducător de instituție implicată în cazul Caracal fără nici o ieșire publică.
Parchetul General este condus de interimarul Bogdan Licu, numit de CSM după terminarea mandatului lui Augustin Lazăr. Ministerul Justiției nu a declanșat nici acum procedura pentru numirea unui nou procurorul general.

DNA – Instituția e condusă de interimarul Călin Nistor, după un alt interimar – Anca Jurma. Cei doi i-au succedat în funcție Laurei Codruța Kovesi, demisă de președintele Klaus Iohannis ca urmare a unei serii de modificări legislative și decizii CCR care l-au obligat să accepte propunerea de revocare înaintată de ministrul Justiției de atunci, Tudorel Toader.

Probleme sunt şi la SIIJ. Secția de investigare a magistraților e condusă de interimarul Nicolae Marin, după ce ședințele CSM în care trebuia numită Adina Florea au fost boicotate de o parte a procurorilor și nu s-a întrunit cvorumul de ședință.

sursa