Actualitate

Se da lege,Anunt pentru toti soferii din Romania!

Costurile implementării Directivei IDD, privind protecția consumatorilor de produse financiare, vor fi suportate, în final, de către clienți, apreciază Paul Carty, membru în boardul BIPAR, federația europeană a intermediarilor din asigurări.

Legea care va transpune Directiva în România se află deja la Guvern și va trebui adoptată cel târziu până în luna iulie și implementată efectiv până la 1 octombrie.
Intermediarii nu vor avea altă alegere de făcut decât aceea de a suporta costul iniţial de pregătire pentru Directiva IDD. Chestiunea costurilor este o problema esenţială, şi nu doar pentru intermediari. Să clarificăm! Toate costurile vor fi suportate de către consumator sub forma costului produselor sau serviciilor. Aceasta este realitatea„, a declarat, anul trecut, pentru revista Primm Asigurări&Pensii, Paul Carty, chairman al BIPAR, organizaţia reprezentantivă la nivel european a intremdiarilor în asigurări.

După două amânări, prevederile directivei europene se vor aplica şi în România începând cu luna octombrie a acestui an.

Legea care o transpune în legislaţia locală a fost deja elaborată d specialiştii Autorităţii de Supraveghere Financiară şi trimisă către Guvern. În acest moment, legea se află pentru avizare la Ministerul Justiţiei şi ar urma să ajungă în Parlament în cel mai scurt timp pentru a putea fi adoptată până în luna iulie.

Directiva IDD aduce beneficii importante în ceea ce priveşte protecţia consumatorilor, însă, în acelaţi timp vor creşte costurile suportate de brokeri. Cum peste 70% din poliţele de asigurare din România sunt vândute de către interemediari, o bună parte a românilor vor suporta o majorare de preţ.

Cel mai important cost pe care bokerii vor trebui să îl acopere este cel cu pregătirea agenţilor. IDD impune ca agenţii să fie formaţi continuu şi să dea examene de certificare mult mai des decât în prezent.

După apariţia IDD, brokerii şi asigurătorii vor fi obligaţi să explice mult mai atent caracteristicile produselor pe care le vând. Mai mult, anagajaţii firmelor de asigurare şi cei ai brokerilor vor fi obligaţi ssă participe constant la cursuri de pregătire profesională şi să susţină teste.

În cazul unor anumite produse de asigurare, cum sunt poliţele de viaţă cu componentă de economisire sau cele cu componentă investiţională, înţelegerea produsului este esenţială pentru client.

Astfel de produse sunt, în general, destinate persoanelor cu un nivel de educaţie financiară peste medie iar în cazul în care sunt achiziţionate de clienţi mai puţin pregătiţi pot aduce pierderi substanţiale.

Capital.ro