Extern

Simptome similare cu COVID-19, descoperite la copiii din Marea Britanie

Pediatric Intensive Care Society (PICS) din Marea Britanie a declarat, prin intermediul unui comunicat, că oficialii sanitari au depistat „o creştere redusă în numărul de cazuri de copii bolnavi critic ce prezintă un tablou clinic neobişnuit”, observând în acest sens „o stare inflamatorie la nivelul mai multor sisteme”, simptome similare cu noul coronavirus.

Serviciul Naţional de Sănătate (National Healt Service – NHS) a emis o alertă în acest sens, semnalând „o aparentă creştere a numărului copiilor de toate vârstele care prezintă o stare inflamatorie la nivelul sistemului ce necesită terapie intensivă în Londra şi în alte regiuni”, citează CNN

NHS a mai precizat că aceste cazuri, ce s-au aflat sub observație în ultimele 3 săptămâni, prezintă „caracteristici comune care se suprapun” cu sindromul şocului toxic şi cu o altă boală care provoacă o periculoasă inflamare a vaselor sanguine.

Până în prezent, majoritatea copiilor infectaţi cu COVID-19 erau fie asimptomatici, fie au dezvoltat o formă uşoară a bolii. În lumina noilor descoperiri, s-a stabilit că boala poate fi asociată, în unele cazuri, cu anumite complicaţii.

Simptome similare cu noul coronavirus

Sindromul şocului toxic este o afecţiune fatală rară, manifestată prin eliberarea de toxine ce provin dintr-o infecţie bacteriană.

De asemenea, boala Kawasaki afectează în general copiii cu vârste sub 5 ani, este caracterizată de o inflamare a vaselor de sânge din întreg organismul și poate duce la stop cardiac şi anevrism.

Așadar, NHS a transmis că durerile abdominale şi simptomele gastrointestinale se numără printre „caracteristicile comune” în aceste cazuri, alături de inflamarea cardiacă, simptome ce pot fi legate de complicaţiile apărute la unii adulţi bolnavi de COVID-19 privind coagularea sângelui.

Cu toate acestea, autorităţile britanice au mai spus că poate fi vorba despre „un patogen infecţios neidentificat”, asociat cu aceste cazuri.

Simon Kenny, directorul departamentului pediatric la National Health Service, a transmis pentru The Washington Post că alerta a fost emisă deoarece „este important ca medicii să ştie despre apariţia oricăror potenţiale legături pentru a putea oferi rapid copiilor şi tinerilor îngrijirea potrivită”.

În acest context, deoarece deocamdată nu există tratamente omologate care să fie eficiente împotriva noului coronavirus, medicii pot administra copiilor un tratament care să îi ajute să evite complicaţiile şi să îi menţină în viaţă în timp ce organismul se apără singur de coronavirus.

După apariția comunicatului, medici din Italia, Spania şi alte țări au mărturisit pe Twitter că au întâlnit cazuri similare.

Virusul COVID-19, puțin probabil să fie transmis de copii, între ei sau adulților

Un alt studiu, de Centrul de Cercetare și Supraveghere a Imunizării (NCIRS) din New South Wales, Australia, susține că este puțin probabil ca cei mici să își transmită virusul COVID-19 între ei sau către adulți.

Raportul vine ca un răspuns al intenției guvernului Scott Morrison, care are în plan redeschiderea școlilor și reluarea cursurilor, în ciuda avertismentelor din partea sindicatelor profesorilor, și a fost realizat în urma analizei situației în școli și centre de îngrijire a copiilor, în perioada lunii martie, până la mijlocul lunii aprilie.

Mai exact, examinând răspândirea a 18 cazuri de coronavirus (nouă elevi și nouă cadre didactice) din 15 școli, rezultatele preliminare ale raportului spun că doar un elev din școala primară și un elev din liceu „ar fi putut contacta virusul COVID-19 din cazurile depistate la școlile lor”.

Mai mult, Guvernul din New South Wales a spus că, deși școlarii reprezintă aproximativ 16% din populația statului, doar 1,7% din cazurile confirmate cu COVID-19 au fost înregistrate în cadrul acestei grupe de vârstă

sursa